Slovenija
13292 ogledov

Otrokom se godi krivica, nekatere šole jim nudijo ogromno, druge skoraj nič

Osnovna šola
Prihaja sprememba, ki bo otrokom omogočila bolj enakovredno šolanje.

Čeprav so interesne dejavnosti zelo pomembne pri razvoju otrok in so v primeru, da jih izvajajo učitelji šole, brezplačne, je razlika v količini izbire za učence po šolah v Sloveniji različna. 

 

Na Osnovni šoli Dobrovo so nam denimo povedali, da ponujajo okoli 38 brezplačnih dejavnosti, na Osnovni šoli Ivana Cankarja na Vrhniki pa okoli 47. V primerjavi z Osnovno šolo Antona Ukmarja v Kopru, kjer so pojasnili, da jih ponujajo kar 100 in na Osnovni šoli Maksa Pečarja, kjer lahko učenci izbirajo med 70 različnimi brezplačnimi dejavnostim, je razlika velika.

"Morda je skupna številka tudi na naši šoli velika, ampak za tretji razred so pri nas na voljo le trije krožki, ki niso dodatno plačljivi, eden od teh je pevski zbor," nam je povedal starš iz Ljubljane. 

Vsaka šola se odloči sama

Program interesnih dejavnosti, ki jih bo v letni delovni načrt vključila šola, je odvisen od vsake šole posebej. Osnovne šole naj bi dejavnosti izbirale na osnovi interesov učencev, pogojev za izvedbo in možnosti povezave z okoljem in za okolje, udejanjili pa naj bi jih s sodobnimi metodami in oblikami dela, pravijo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).

Interesne dejavnosti nimajo predpisanih učnih načrtov, kar pomeni, da zanje ni opredeljenih standardov znanj.

Interesne dejavnosti so pomemben del šolanja, saj omogočajo odkrivanje in razvijanje interesov učencev. Z njimi razvijajo znanja in zanimanja za področja, ki ga redni učni program ne zajema. Prav tako interesne dejavnosti učence praktično uvajajo v življenje in spodbujajo koristno in zdravo preživljanje prostega časa.

Osnovna šola | Avtor: Profimedia Profimedia

Trenutno spadajo pod razširjeni program

Izvajanje interesne dejavnosti v osnovni šoli se trenutno še izvaja skladno s 40. členom Pravilnika o normativih in standardih za izvajanje programa v osnovni šoli, so nam pojasnili na MIZŠ. 

 

Člen določa elementi za sistemizacijo delovnih mest strokovnih delavcev za razširjeni program, ki določa izvajanje dveh ur tedensko za otroški pevski zbor in največ štiri ure tedensko za mladinski pevski zbor, tri ure interesnih dejavnosti s področja umetnosti ter tehnike in tehnologije tedensko za učence v drugem in tretjem vzgojno-izobraževalnem obdobju, in 5 ur interesnih dejavnosti letno na skupino 5 učencev 5. razreda za učenje in preverjanje vožnje v cestnem prometu za kolesarski izpit.

Vse ostale interesne dejavnosti se vrednotijo po izvedbi in vrednosti cene ure, ki jo določi minister.

Šola | Avtor: Profimedia Profimedia

Trenutno interesne dejavnosti spadajo po razširjeni program in ne v obveznega, kar naj bi se s spremembo normativov spremenilo, so nam pojasnili na ministrstvu.

 MIZŠ namerava del interesnih dejavnosti sistematizirati, kar pomeni, da bodo dejavnosti za vse enake. Na ministrstvu predvidevajo, da bo sprememba zakona veljala v začetku naslednjega šolskega leta.

 

Komentarjev 11
  • MK_NEW 08:33 26.september 2022.

    učenje ALBANŠČINE IN BOSANŠČINE šteje dvojno???

  • 4krogci 08:27 26.september 2022.

    OS na Pivskem…ponujajo cca 50…potem pa izgovor, da se kao noben ni prjavu….istocasno pa OS dobi dnar za izvajanje teh programov!!

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 07:33 26.september 2022.

    Ko smo mi v šolo začeli ,je bilo tudi razlika med šolami,nekje so imeli malice veliko izbiro,nekje pa komaj kaj in je bilo vse OK.Otroku važno da se naje in posebneži ,alergiki,vegiči so dobili primerno hrano.Če nisi hotel jesti ,da ...prikaži več si bil razvajen si bil pa lačen(1x in nikoli več) in nihče ni umrl ali trpel.