Slovenija
138049 ogledov

Otroški dodatek 2023: višina in datumi izplačil

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
Kakšen otroški dodatek vam pripada in ob katerih dnevih bo letos izplačan. Članek smo posodobili z zneski in mejami razredov, ki veljajo od 1. marca 2023.

Če ni sprememb, na primer da gre otrok v šolo, v vrtec, da se vam rodi nov otrok, da se ločite, izgubite ali dobite službo in podobno, vloge za otroški dodatek pred iztekom prejšnje ni potrebno oddati, center za socialno delo jo bo izdal po uradni dolžnosti. Objavljamo terminski plan izplačil otroških dodatkov v letu 2023.

Otroški dodatki bodo v letu 2023 izplačani:

 • 12. januarja,
 • 14. februarja,
 • 14. marca,
 • 13. aprila,
 • 12. maja,
 • 14. junija,
 • 13. julija,
 • 11. avgusta,
 • 14. septembra,
 • 12. oktobra,
 • 14. novembra,
 • 14. decembra.

Otroški dodatek se mora izplačati najkasneje do 15. v mesecu, nakaže pa se za pretekli mesec. Šest izplačil v letu 2023 bo izvedenih 14. v mesecu, aprila in julija bo izplačilo izvedeno 13. v mesecu, januarja, junija in oktobra pa 12. v mesecu. Najzgodnejše izplačilo bo avgusta, saj bo izvedeno že 11. v mesecu, ko je petek. V soboto in nedeljo izplačila niso možna, v ponedeljek, 14. avgusta pa je dan pred praznikom. Nobeno izplačilo sicer ni predvideno v ponedeljek.

Pravico do otroškega dodatka imajo družine, kjer povprečni mesečni dohodek na družinskega člana ni presegal 1104,33 evra. Višina je določena progresivno, kar pomeni, da imajo tisti z manj prihodki višji otroški dodatek.

Center za socialno delo pregleda vse prihodke in premoženje družine, ki vloži vlogo, v zadnjem letu, jih sešteje, deli z 12, da dobi povprečni mesečni prihodek in nato še s številom družinskih članov, da dobi povprečni mesečni dohodek na družinskega člana. Na tej podlagi se potem družino uvrsti v dohodkovni razred in se ji odmeri otroški dodatek, ki ji pripada za vsakega otroka.

Poglejmo konkreten primer. Starša imata povprečno plačo 1300 evrov, tisoč evrov regresa in dva otroka, drugega premoženja in prihodkov nimajo. Njihov povprečni mesečni prihodek je 691,67 evra. S tem prihodkom spadajo v šesti dohodkovni razred, kjer je otroški dodatek za prvega otroka 36,07 evra, za drugega pa 45,13 evra. Skupaj tako družina prejme 81,20 evra otroških dodatkov.

V sedmem in osmem dohodkovnem razredu je otroški dodatek za otroka v srednji šoli, ki je mlajši od 18 let, nekoliko višji. V sedmem dohodkovnem razredu znaša za prvega otroka 34,16, za drugega 43,17 in za tretjega ali nadaljnega 58,82 evra. V osmem dohodkovnem razredu pa so zneski za 27,11 evra za prvega, 36,13 za drugega in 47,26 za tretjega ali nadaljnjega otroka. 

Dva primera, ko se otroški dodatek zviša 

Otroški dodatek je 20 odstotkov višji za otroke do štirih let, ki niso vključeni v vrtec.

Za otroke, ki živijo v enostarševski družin, se otroški dodatek zviša za 30 odstotkov. Enostarševska družina pomeni, da je drugi od staršev umrl in otrok po njem ne prejema prejemkov za preživljanje, da je drugi izmed staršev neznan ali kadar otrok po drugem izmed staršev dejansko ne prejema prejemkov za preživljanje.

Pravico do otroškega dodatka ima eden od staršev za otroka ali otroke do 18. leta, ki imajo prijavljeno bivališče v Sloveniji. Po 18. letu otrokom, če izpolnjujejo pogoje, pripada državna štipendija, ne pa več otroški dodatek.

Te spremembe je treba še vedno sporočati

Otroški dodatek se uveljavlja po rojstvu otroka v 30 dneh po rojstvu otroka in se prizna že za tisti mesec, v katerem je bil otrok rojen, tudi če je bilo to zadnjega v mesecu. Kdor pa 30-dnevni rok za uveljavitev pravice zamudi, se mu pravica do otroškega dodatka prizna s prvim dnem naslednjega meseca po vložitvi zahtevka.

Če ni sprememb, center za socialno delo pred iztekom odločbe, ki praviloma velja eno leto, samodejno izda novo odločbo.

Spremembe, ki lahko vplivajo na pravico do otroškega dodatka, morajo starši centru za socialno delo sami sporočiti centru za socialno delo v osmih dneh. Med te spremembe sodijo:

- sprememba števila oseb (npr. rojstvo otroka, sklenitev ali razveza zakonske zveze, nastanek ali prenehanje zunajzakonske skupnosti, smrt),

- sprememba vzgojno-izobraževalnega oziroma visokošolskega zavoda,

- sprememba statusa učenca, dijaka ali študenta (na primer začetek ali zaključek šolanja),

- spremembo vrste periodičnih dohodkov, in sicer izgubo ali začetek prejemanja (na primer izguba službe, zaposlitev, prenehanje pravice do nadomestila in podobno).

Meje razredov in višina otroških dodatkov se uskladijo 1. marca z inflacijo v preteklem letu, kar pomeni, da se obeta približno desetodstotno zvišanje. 

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 10
 • Aqua 23:22 09.april 2023.

  To se pravi, da otroka po 18 ni potrebno več preživljati. Verjetno se sam zivi s štipendijo ali kaj?? Ko rabi kosilo mu rečeš kupi si sam al kaj? To je bil seveda cinizen ampak drzava tako razmišlja.

 • Zebra12 14:57 27.december 2022.

  Desničarji ne morete brez žaljenja s cigani, Albanci.. čeprav tolerirate Šiptarja na čelu najbolj škodljive stranke v Sloveniji.

 • Fredi34 14:51 27.december 2022.

  Tako ja... cigani, albanci ipd... samo njih podpirate. A so otroci ostalih manj vredni. V čem je problem progresivnih otroških dodatkov? Potem je to nič druga kot socialni dodatek in ne otroški. Če se gremo otroških, naj dobijo vsi otroci enako!