Slovenija
13991 ogledov

Otroški dodatek, vrtec, štipendije: Polovica jih odločbe še ni prejela

Denar Profimedia
Mnogi odločbe še niso prejeli - kaj to pomeni za plačilo vrtca oz. izplačilo otroškega dodatka ali štipendije?

"Dne 1. septembra mi je potekla odločba za otroški dodatek in znižano plačilo vrtca," pravi bralka, ki še ni dobila odločbe o podaljšanju letnih pravic. "Izdane naj bi bile po uradni dolžnosti, a niso, niti mi ne znajo povedati, kdaj bodo. Nihče mi ne zna povedati, kaj bo s ceno vrtca - bom dobila za mesec september račun za celo ceno?"

Po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga vodi Ksenija Klampfer, je 31. avgusta 2019 poteklo 96.586 odločb za letne pravice iz javnih sredstev (otroški dodatek, subvencija vrtca, državna štipendija). "Do ponedeljka do 9.00 je bilo izdanih 45.985 odločb o podaljšanju letnih pravic," pojasnjujejo na ministrstvu. "V primerjavi z lanskim letom je bilo v istem času izdanih za eno tretjino več odločb."

Vsi bodo prejeli odločbo v 60 dneh

Pričakujejo, da bodo preostale odločbe izdane v zakonskem roku 60 dni, zato, kot pravijo, o zaostankih ne morejo govoriti.

vrtec Vrtoglava položnica za vrtec Slovenija Ker odločbe za vrtec še ni, dobila račun za 600 evrov

Odločbe se izdajajo za vse pravice hkrati, zato se tudi neizdane odločbe nanašajo na vse pravice.

Ko odločbe o podaljšanju pravic niso bile izdane pravočasno, so se vrtci pretekla leta glede višine cene vrtca za september odločali različno - nekateri so zaračunali polno ceno, drugi ceno glede na razred po stari odločbi, razlika pa se je obračunala v poračunu za nazaj. O tem smo pisali v prispevku Ker odločbe za vrtec še ni, dobila račun za 600 evrov. 

Pri ministrstvu za delo sicer poudarjajo, da se cena za vrtec obračunava za nazaj, kar pomeni, da bodo vrtci položnico za mesec september (pravica priznana od 1. 9. 2019) izdali v mesecu oktobru (rok plačila v oktobru, subvencija malice in kosila), ko bo izdanih več odločb o podaljšanju pravic. Otroški dodatek in državna štipendija se izplačujeta do 15. dne v mesecu za pretekli mesec na podlagi priznane pravice. Izplačilo dodatka za mesec september (pravica priznana 1. 9. 2019) bo tako 14. oktobra 2019.

Dodatna izplačila

Ministrstvo je sicer zagotovilo dodatna izplačila otroškega dodatka in državne štipendije v mesecu oktobru in novembru, da bodo vsi upravičenci pravočasno prejeli izplačilo pravic. 

Za mesec september in oktober bo dodatno izplačilo pravic: 

Otroški dodatek: 
· oktober (za september): redno 14. 10. 2019, izredno 30. 10. 2019
· november (za september): redno 14. 11. 2019, izredno 30. 11. 2019

Državna štipendija:
· oktober (za september): redno 10. 10. 2019, izredno 25. 10. 2019
· november (za oktober): redno 8. 11. 2019, izredno 26. 11. 2019

Sporočanje sprememb

Centri za socialno delo o o podaljšanju letnih pravic iz javnih sredstev po novem odloča po uradni dolžnosti, kar pomeni, da sistem avtomatično pripravi vlogo za podaljšanje pravice, ki se izteče in je vam zato vam ni treba vlagati. Vlogo je treba oddati samo, ko pravico uveljavljamo prvič. 

Vendar obstaja več sprememb, ki jih je posameznik, ki uveljavlja posamezno letno pravico, dolžan sporočiti pristojnemu centru za socialno delo. 

Spremembe, ki jih je treba sporočiti, so: sprememba števila oseb ali upravičencev, izgubo/pridobitev statusa učenca, dijaka ali študenta za otroka, ki se šola v tujini, spremembo prejemanja vrste periodičnih dohodkov, vključitev otrok/a v javni ali zasebni vrtec do 4 leta starosti otroka, vpis otroka v 1. letnik srednje šole, izpis otroka iz javnega ali zasebnega vrtca ... Obrazec za sporočanje sprememb je dosegljiv na tej povezavi

moški dokumenti odločba računalnik Slovenija V primeru teh sprememb ste jih dolžni obvestiti

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.