Slovenija
168 ogledov

Otroško naselje Bučanje zaprto

Ali bo letošnja sezona za Bučanje minila brez otroških kolonij? Žurnal24 main
Osnovnošolci iz Kostanjevice in s Senovega bi morali odpotovati v šolo v naravi v počitniško naselje Bučanje, a so ostali doma, saj je otroški del naselja še vedno zaprt, medtem ko v preostalem delu mrgoli gostov.

Inšpekcija je Zvezi prijateljev mladine (ZPM) Krško, ki je lastnica otroškega naselja, postavila nove zahteve in pogoje, danes pa je inšpekcija že dobila uradni odgovor krške organizacije.                                                        

 

Podgoršek: "Sezono bomo rešili"

V počitniškem naselju Bučanje v Nerezinah po besedah direktorja Antona Podgorška trenutno letuje okrog 350 gostov. Glavni naval pričakujejo ta konec tedna in prihodnji teden, ko se bodo začele počitnice. Podgoršek, ki je prepričan, da jim bo uspelo rešiti letošnjo sezono tudi v otroškem delu naselja, je zadovoljen, da jim je uspelo izpolniti vse pogoje za odprtje bifeja (restavracija bo letos zaprta). Podgoršek upa, da bodo pridobili vsaj ponudnika s hitro hrano, picami ali hamburgerji, da bo popestril gostinsko ponudbo v naselju.

Nesmiselni pogoji
Olga Košir iz ZPM Krško pojasnjuje, da je ZPM kot lastnica otroškega dela naselja izpolnila vse pogoje, ki jih je sprva postavila inšpekcija. Pred dnevi pa je inšpekcija postavila nove, po mnenju ZPM nesmiselne pogoje: zahteva, da ima otroški del naselja svojo recepcijo s telefonom in faksom. V kopalnicah, ki so v hiškah, ob plinskih bombah ne smejo biti plinski grelniki vode, čeprav je enak sistem vgrajen v vse druge počitniške hišice v naselju. Poleg tega inšpekcija, ki je že pred časom zahtevala zmanjšanje števila otrok v eni izmeni, in sicer s 130 na 90, da bi lažje nadzorovala ta ukrep, zahteva fizično odstranitev 50 otroških postelj.

Kompromisi
Zaradi kritičnega položaja se je na hitro sestal upravni in nadzorni odbor Počitniške skupnosti Krško (PSK), ki jo vodi Anton Podgoršek. Hrvaški inšpekciji predlagajo, naj v otroškem naselju še naprej uporabljajo recepcijo PSK. Sporočajo tudi, da bodo plinske grelnike zamenjali z električnimi, namesto odstranitve 50 postelj pa naj bi odstranili le 50 vzmetnic. Hrvaški inšpekciji pa predlagajo, naj nadzoruje število letujočih otrok.

 

Številke:

500 posavskih otrok bo ostalo brez morja, če se ne bodo zadeve hitro uredile.

Krčani žalostni in jezni
Kot pravi predsednik ZPM Branko Janc, so po prvih zahtevah inšpekcije v hiške vložili od 15 do 20 tisoč evrov, hiške so tudi prebelili. Če bi hoteli fizično odstraniti 50 postelj, ki so izdelane po naročilu in med seboj povezane, bi povzročili pravo razdejanje. Poleg tega mu ni jasno, kako lahko nekatera pravila veljajo za otroške hišice, druga pa za preostale. Ne razume niti tega, kako lahko na tisoče gostov uporablja eno recepcijo, izmena 90 otrok pa potrebuje svojo recepcijo.

Medtem ko Podgoršek meni, da se da vse to hitro in dokaj preprosto urediti, saj je treba recepcijo zgolj opremiti, Janc misli drugače. "Recepcija ni samo stol. Če imaš recepcijo, moraš imeti opremo, odpiralni čas in profesionalne ljudi, ki vodijo to službo," je dejal ogorčeno, prepričan pa je, da gredo tokratne zahteve čez vse razumne meje. Koširjeva pa dodaja, da je žalostno, da Posavje, ogroženo zaradi jedrske elektrarne, ne more poslati svojih otrok niti za deset dni na morje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.