Slovenija
27 ogledov

"Otvoritev pričakujte čez tri leta"

Ikea Zagreb Saša Despot
Po sedmih letih iskanja primernega zemljišča, je 80-milijonska investicija švedskega velikana od danes dalje korak bližje uresničitvi.

"Današnji podpis memoranduma je korak bližje k uresničitvi našega načrta, da v Ljubljani zgradimo Ikeo. Vemo, da Slovenci obiskujejo naše trgovine v sosednjih državah, zato jim želimo našo ponudbo čimbolj približati," je poudaril Vladislav Lalić, ki v Ikei vodi sektor za razvoj v jugovzhodni Evropi.

"Prepričan sem, da bo imela imel na tej lokacija najboljši rezultat prodaje na kvadratni meter v regiji. Upam da bodo izvajalci, ki bodo center gradili, iz naše regije. In da bo Ikea tudi donator, kakšnemu športnemu klubu, če ne drugega. Preverili smo njihove želje, sedeli smo z njihovimi arhitekti.  Z memorandum imamo zagotovilo, da Ikea misli resno. Bomo pa mi seveda morali spremeniti občinski podrobni prostorski načrt," je dodal ljubljanski župan Zoran Jankovič.

O časovnici ne želijo govoriti

O časovnici gradnje in otvoritve Lalić ni želel govoriti. "Pred gradnjo v Zagrebu smo določili datum, a nam centra ni uspelo otvoriti do zastavljenega roka in smo bili vsi vpleteni razočarani. Proces se običajno zavleče zaradi vprašanj povezanih z infrastrukturo, pridobivanjem dovoljenj in urbanističnih načrtov. Samo stavbo pa lahko mi zgradimo v enem letu."

Janković pa poudarja: "Mestna občina bo vse dokumente pripravila naslednje leto. Pričakujem, da bova z g. Lalićem skupaj odprla Ikein center leta 2017."

Kako daleč je nakup zemljišča ne povedo

S Triglavom pogovori potekajo, usklajujejemo se in upam, da se bomo te pogovore kmalu zaključili.  Zaradi poslovnih skrivnosti več o tem ne morem razkriti.

"Mi smo sosedje in to bo sestavni del BTC Citya. Ikea je želela priti na to lokacijo, zato so se odločili, da raje plačajo malce več za zemljišče, kot bi šli v investicijo z ničle izven mestnega središča. Dodatnih lokalov ne bodo gradili, ker jih imamo že v BTCju. Je pa bilo zanje pomembno tudi to, s kakšnimi sosedi imajo opravka. Koordinacija z njimi je trajala eno leto," pojasnjuje prvi mož BTCja Jože Mermal.

Inrastrukturo bo treba preurediti

BTC ima zdaj 21 milijonov obiskovalcev letno,  z Ikeo jih bo čez 30 milijonov. "Treba je zgraditi nove ceste, BTC se že zdaj spreminja, omogočiti je treba lažji dostop. Obstajata pa dva načina izvedbe del na tem območju. Ali Ikea plača komunalni prispevek in to zgradi mesto, ali pa Ikea dobi pogodbo o opremljanji ni to naredi sama. To velja za vse investitorje, za Ikeo ne bo nič drugače," poudarja Janković.

Prvi mož BTC Citya pa dodaja: "Sem optimist, da bo posel speljan. Skrajni čas je, da pride Ikea v Slovenijo. Slovenski potrošniki v avstrijski in italijanski Ikei potrošimo 80 milijonov evrov. Ta denar bo zdaj ostal v Sloveniji. Od tega bo 20 do 25 milijonov evrov več prišlo z davki tudi v proračun, zaposlitev pa bo dobilo 300 ljudi. To je win-win situacija, je v interesu investitorjev, potrošnikov in države."

Komentarjev 1
  • LUKALESI 16:17 26.september 2014.

    V Sloveniji ne bo ostalo 80 milijonov, ker bomo Prekmurci in Kupci iz okolice Maribora še zmeraj imeli bližje v Graz, kot v Ljubljano, sploh, če bodo še naprej takšni zastoji na relaciji Maribor-Ljubljana.