Slovenija
16 ogledov

Ovadba Jankovića zaradi žalitev

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Župan Janković ovadil predsednika Slovenske demokratske mladine in ljubljanskega odbora Nove generacije. Gre za žaljivo obdolžitev.

Kot so potrdili na občini, je Janković ljubljanskemu okrožnemu državnemu tožilstvu podal predlog za pregon osumljencev zaradi storitve dveh kaznivih dejanj. "Verjamem v pravno državo in zadevo prepuščam pristojnim institucijam. Žalostno pa je, da mlada predstavnika slovenske desnice še danes ne razumeta, da je bilo njuno dejanje napačno," poudarja župan.

Proti predsednikoma Slovenske demokratske mladine in ljubljanskega odbora Nove generacije, Klementu Perku in Boštjanu Furlanu, je vložena kazenska ovadba zaradi suma žaljive obdolžitve in dejanja z namenom zaničevanja ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Po mnenju Perka je ovadba politični pregon, župan pa odgovarja, da verjame v pravno državo.

Monopoly v dar
Spomnimo. Ovadba se nanaša na obisk župana decembra lani, ko so mu podarili družabno igro Monopoly in ob tem izrazili upanje, da se bo župan v prihodnje namesto z resničnim premoženjem Ljubljančanov raje zabaval na bolj neškodljiv način.

Razgovor ob obisku je bil precej vroč, nikakor pa ne žaljiv, poudarja Perko. Zato gre po njegovem mnenju za tipičen politični pregon z namenom omejevanja svobode govora. Kot je prepričan, bo na podlagi zbranih obvestil ovadba zavržena, "ker v pravni državi druge možnosti ni".

Kot pravi Furlan iz podmladka SLS, se je župan očitno odločil, da ju bo politično preganjal, ker sta si "drznila javno kritizirati njega in njegovo – za Ljubljano škodljivo – politiko". Ob tem je izrazil prepričanje, da živimo v demokratični državi, kjer je pravica do svobode govora "najsvetejša svetinja".

Danes na policiji
Furlan je bil, kot pojasnjuje, danes na razgovoru na policijski postaji zaradi zbiranja obvestil. Tam je zvedel tudi, da je osumljen, ker je Jankoviću dejal, da mu Božiček ne bo ničesar prinesel, ker je vse leto lagal in zapravljal premoženje Ljubljančanov. Razlog za ovadbo pa je tudi njegova izjava, da so predstavniki podmladkov v primerjavi z županom dovolj vzgojeni, da se za prejeto darilo zahvalijo, medtem ko se Janković za darilo ni zahvalil, pojasnjuje Furlan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.