Slovenija
10 ogledov

"Ovadba še en orkestriran napad name"

Gordani Kalan Živčec mandat poteče čez eno leto. (Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Nekdanjo v. d. direktorico ZD Izola Gordano Živčec Kalan so kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitev temeljnih pravic delavcev in zlorabe položaja. "Ponovno gre za še en orkestriran napad na mene osebno, kot tudi funkcijo predsednice ZZS," je ovadbo komentirala Živčec Kalanova.

Pravi, da se napad ni zgodil slučajno, ampak v trenutku, ko potekajo volitve za predsednico Zdravniške zbornice Slovenije. Prijavitelji so po njenem prepričanju z vsemi informacijami razpolagali že pred meseci in če bi imeli v ovadbi "kakršenkoli temelj ter resnično želeli delovati v dobro ZD Izola, bi ukrepali nemudoma, ko so jim bila dejstva znana".

Predsednica ZZS tako zatrjuje, da je kot v.d. direktor javnega zavoda ZD Izola ravnala izključno v interesu zavoda, saj je podala odpoved delavcu zaradi poslovnih razlogov. Slednji je tako opravljal naloge, ki so jih v večini opravljali že drugi zaposleni, "ob tem pa je imel z dokončano 6. stopnjo izobrazbe (nadaljnje izobraževanje s prometnega področja mu je omogočil in plačal z denarjem ZD Izola takratni in sedanji direktor ZD Izola) celo plačo zdravnika specialista."

Med drugim tudi pravi, da je nadzorni odbor izolske občine za čas njenega vodenja ZD Izola podal pozitivno oceno. "Gre za ´prijateljsko´ poravnavo med sedanjim direktorjem in bivšim zaposlenim. Sedanji direktor ni uporabil nobenih pravnih sredstev, da bi na zakonit način pripeljal sodni postopek glede odpovedi delovnega razmerja iz poslovnih razlogov, do konca. Breme take poravnave je izključno njegova odgovornost, vključno s finančnimi posledicami, ki jih je povzročil," je zapisala Živčec Kalanova.

ZD Izola ovadil Živčec Kalanovo

Odvetniška družba Monike Mavsar je na podlagi sklepa, ki ga je 6. aprila sprejel svet zavoda Zdravstvenega doma (ZD) Izola, na Okrožno državno tožilstvo v Kopru vložila kazensko ovadbo zoper nekdanjo v. d. direktorice ZD Izola Gordano Živčec Kalan.

Kazenska ovadba je bila vložena zaradi "morebitnega suma" storitve kaznivega dejanja kršitev temeljnih pravic delavcev in suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, navaja ZD Izola v današnjem sporočilu za javnost.

Ukinila mesto pomočnika direktorja

Kot pojasnjujejo, je osumljena Živčec Kalanova takoj na začetku mandata v. d. direktorice ZD Izola predlagala spremembo akta o sistematizaciji delovnih mest, pri čemer je med drugim bilo ukinjeno delovno mesto pomočnik direktorja, ki ga je zasedal Robert Mulec. Slednjemu je bila zaradi tega iz poslovnega razloga odpovedana pogodba o zaposlitvi.

Mulec je nato zoper ZD Izola sprožil postopek zaradi neveljavnosti redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi in neenakega obravnavanja. Delovno sodišče v Kopru je s sodbo 4. julija 2011 tožbenemu zahtevku ugodilo, strani pa sta zaradi "mirne rešitve spora in v izogib nastanku nadaljnjih stroškov" sklenili izvensodno poravnavo.

V ZD Izola pojasnjujejo, da bi Živčec Kalanova kot v. d. direktorice morala delovati zakonito, kar pomeni, da bi morala upoštevati tudi, da je bil Robert Mulec tudi predstavnik delavcev v svetu zavoda in v tem smislu zaščitena kategorija.

Iz ugotovitve sodišča, da je bila odpoved pogodbe o zaposlitvi pomočniku direktorja nezakonita, izhaja, da je Živčec Kalanova kršila svoje obveznosti kot v. d. direktorica, saj gre za dejanje v nasprotju z zakonom, in da svoje funkcije ni opravila s skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika, še navajajo v ZD Izola.

Komentarjev 2
  • STANEK 06:57 24.april 2012.

    BUTELJ OVADBE NE PIŠE SODIŠČE

  • 1111 14:56 23.april 2012.

    Kazenska ovadba je bila vložena zaradi "morebitnega suma" storitve kaznivega dejanja kršitev temeljnih pravic delavcev ...blablabla...a sodišča res nimajo drugega dela ?