Slovenija
20 ogledov

Ovadba za detomorilko

Žurnal24 main
Slovenjgraški policisti so našli osumljenko za umor novorojenčka, ki so ga našli ob pešpoti v bližini naselja. Umor je lahko posledica duševne zmedenosti ali poporodne depresije, pravi psiholog.

Gre za žensko iz območja Slovenj Gradca, je vse, kar so sporočili iz Policijske uprave Slovenj Gradec. Zoper njo so že podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma detomora. Primer vodi in usmerja pristojno Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu, več informacij pa ne dajejo.

Zapisali so le še, da dejanje ustreza 119. členu Kazenskega zakonika, po katerem se mati, ki vzame življenje otroku med porodom ali takoj po njem, dokler je še pod njegovim vplivom, kaznuje z zaporom do treh let.

Pri detomorih gre za izjemno dejanje. Umor takoj po rojstvu je lahko posledica duševne zmedenosti, morda poporodne depresije,” pravi psiholog Peter Umek. V takem primeru se torej na sodišču upošteva, da je bila mati v neprištevnem stanju, še dodaja. Prepričan je, da je tovrstnih umorov več, kot kažejo uradne statistike, saj se lahko storilke nikoli ne odkrije. Lahko pa mati mori tudi zavestno. V tem primeru so v ozadju ekonomsko-socialni razlogi, denimo prisila partnerja. Zagrožena kazen za umor otroka takoj ali kmalu po rojstvu se kaznuje z zaporom do treh let.

Spomnimo. Policisti so truplo novorojenčka našli 23. aprila, ko jih je na nenavadno vrečko opozoril sprehajalec. Izkazalo se je, da gre za komaj rojenega otroka, ki ga je nekdo odvrgel v plastični vrečki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.