Slovenija
42 ogledov

Ovadbe za milijone

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Posli s parcelami. Podane ovadbe zoper osem ljudi. Popovič: Gre za nakladanje, ki ne zdrži presoje.
Naj se Nacionalni preiskovalni urad raje loti poslov para Kresal-Senica. Zagotovo bi imel več upravičeno za preiskati.
Boris Popovič, koprski župan

"Zoper osem ljudi smo na koprsko okrožno državno tožilstvo podali šest kazenskih ovadb zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Obravnavana kazniva dejanja se nanašajo na menjavo in prodajo več zemljišč po znatno nižji ceni od prave tržne vrednosti, s čimer je bila pridobljena velika protipravna premoženjska korist v višini več milijonov evrov," so za Žurnal24 povedali na generalni policijski upravi.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) vodijo predkazenski postopek po 261. členu kazenskega zakonika, ki ob veliki protipravni premoženjski koristi predvideva do osem let zapora. Del transakcij pa NPU, ki je sicer lani obravnaval skupno 17 kompleksnih zadev, še preiskuje. S koprskega okrožnega tožilstva pojasnil glede ovadb včeraj nismo prejeli.

Lanske hišne preiskave
Spomnimo, v začetku junija so kriminalisti opravili večurno preiskavo na koprski občini ter več hišnih preiskav na območjih Ljubljane, Kopra in Nove Gorice, in sicer v zvezi s sumi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Glede na to, koga so preiskovali, je bilo mogoče sklepati, da gre za preiskave poslov veriženja s parcelami. O nekaterih transakcijah smo že pisali v preteklosti – med drugim o menjalnih pogodbah, ki jih je sklenila koprska občina na primer z IP Obala in Probanko. Zamenjana zemljišča so bila nato hitro večkrat preprodana naprej. Občinske parcele, ki so bile prodane za nekaj sto tisoč evrov, so končni lastniki pri bankah zastavili za več milijonov evrov.

Popovič: Še en konstrukt
"Kdo pa drug," koprski župan Boris Popovič odgovarja na vprašanje, ali je med ovadenimi. "Mene hočejo dobiti in spet mi bodo uničili počitnice. Gre za še en politični konstrukt, iz katerega se znova ne bo izcimilo nič. Očitki o prepoceni prodanih občinskih parcelah so nesmiselni in ne bodo zdržali nobene presoje. Nakladajo o neki večmilijonski škodi. Pa naj pokažejo kupce, ki bi zanje odšteli več," je dejal Popovič.

Potomci lastnikov hočejo parcelo nazaj
Tožba. Na koprskem okrožnem sodišču se je včeraj začela obravnava v tožbi skupine Ankarančanov proti koprski občini. Potomci lastnikov tožijo za odškodnino v višini skoraj 670 tisočakov, in sicer za parcelo na območju Oltre pri Ankaranu. Parcela je bila nacionalizirana leta 1963, vloge za denacionalizacijo pa ni bilo. Tožniki s prvopodpisanim Mariom Angelinijem so tožbo vložili aprila 2009, parcela pa od leta 2007 ni več v lasti občine Koper.

"Odločba o nacionalizaciji predstavlja pravnomočen in veljaven pravni akt; menino, da je tožbeni zahtevek povsem pravno zmoten in neutemeljen," ocenjujejo na občini. Sporna parcela je sicer po podatkih geodetske uprave v lasti podjetja Janin, ki je prav tako vpleteno v posle, ki jih preiskuje NPU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.