Slovenija
14 ogledov

Ovadbe zoper Cerkev pri nas

Žurnal24 main
Kazenske ovadbe zoper slovensko Rimskokatoliško cerkev. Vlaga jih Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve.

Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve na pristojno sodišče vlaga kazensko ovadbo zaradi cerkvenega prikrivanja pedofilije: "Cerkev je v primeru spolnih zlorab duhovnike pedofile, namesto da bi jih prijavila na policijo oziroma organom pregona, skrivala in premeščala iz ene župnije v drugo,“ pove predstavnica društva Janja Škrjanc. Nadaljuje, da je tako Rimskokatoliška cerkev nesporno pomagala pri kaznivih dejanjih. "Gre za odgovornost vseh, ki so zahtevali, kako morajo pristojni znotraj Cerkve ravnati, ko gre za zlorabe otrok,“ pravi in doda, da je v javnosti poznanih le nekaj primerov zlorab, v resnici pa jih je več. "Zanima nas, kje so zdaj ti primeri oziroma, kako so se končali.“

Druga ovadba se nanaša na blagoslov ladij Ankaran in Triglav: "Gre za to, da je ti dve ladji blagoslovila Rimskokatoliška cerkev. Nekje naj bi bila po naših informacijah sicer prisotna tudi evangeličanska cerkev, medtem ko so bile vse ostale zapostavljene in so bile tako v neenakem položaju. V Sloveniji je 43 verskih skupnosti,“ razlaga Škrjančeva in poudarja, da je pri blagoslovu tako nedvomno prišlo do kršitev enakosti.

Društvo je prijavo primera blagoslova ladij podalo tudi Komisiji za preprečevanje korupcije, poleg tega pa napisalo še pritožbo zoper odločbo ministrstva za pravosodje. Slednje jim namreč ni priznalo statusa društva, ki deluje v javnem interesu.

Podrobneje naj bi ovadbe predstavili v četrtek. Škrjančeva še dodaja, da so z namero glede ovadb seznanili tudi Cerkev, vendar se ta "niti na te, niti na prejšnje pozive z njihove strani ne odziva".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.