Slovenija
2489 ogledov

Ovadeni dve gospodarski družbi zaradi kršitve pravic delavcem

Delavec Profimedia
V dveh letih so v družbah za posamezne delavce vpisovali lažne podatke o opravljenih urah dela.

Koprski kriminalisti so na podlagi prijave oškodovanca končali kriminalistično preiskavo sumov storitve kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost pri dveh tamkajšnjih gospodarskih družbah in na okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo zoper dve fizični in dve pravni osebi zaradi utemeljenega suma storitve dveh kaznivih dejanj, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Ugotovljena je bila kršitev temeljnih pravic delavcev in kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Ovaden je tudi osumljenec, ki je odgovorni osebi pravne osebe nudil pomoč pri izvršitvi kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev.

Prikrajšanih več kot 20 delavcev

V kriminalistični preiskavi je bilo ugotovljeno, da odgovorna oseba obeh gospodarskih družb v obdobju zadnjih dveh let zavestno ni ravnala po predpisih o sklenitvi pogodbe o zaposlitvi, plači in drugih prejemkih iz delovnega razmerja, delovnem času, odmoru, počitku, letnem dopustu in tako prikrajšala več kot 20 delavcev za pravice, ki jim pripadajo. Obenem je utemeljeno osumljeni, v evidencah o izrabi delovnega časa, ki jih mora delodajalec voditi na podlagi zakona, za posamezne delavce vpisoval lažne podatke o opravljenih urah dela.

Predkazenski postopek je usmerjalo okrožno državno tožilstvo v Kopru, policija pa je pri obravnavi primera sodelovala tudi s pristojnim inšpektoratom RS za delo.

Za kaznivo dejanje kršitev temeljnih pravic delavcev je predpisana kazen zapora do treh let in denarna kazen, za isto kaznivo dejanje po 2. odstavku 196. člena kazenskega zakonika pa kazen zapora do 5 let in denarna kazen. Za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin je predpisana kazen zapora do dveh let.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.