Slovenija
18 ogledov

Ovadeni podpisniki novinarskih peticij

Kazenski zakonik za dejanja, ki jih avtorjema in podpisnikom obeh peticij očitaj Žurnal24 main
Skupina šestih državljanov je vložila kazenski ovadbi zoper avtorje in podpisnike dveh novinarskih peticij zoper cenzuro in politične pritiske novinarjev v Sloveniji. Avtor peticije očitke zavrača.

Po besedah sopodpisnika ovadbe Marjana Cerarja so vlagatelji ovadb prepričani, da sta avtorja peticij Matej Šurc in Blaž Zgaga s svojimi neresničnimi izjavami blatila državo Slovenijo v tujini in škodila njenemu dobremu imenu. To so vlagatelji zapisali tudi v izjave, ki so jih priložili ovadbam. V njih so še zapisali, da so trditve o medijski cenzuri v Sloveniji v obeh peticijah povsem neresnične.

Peticija sramotila državo
Po Cerarjevih besedah ovadbi temeljita na 170. členu kazenskega zakonika, ki govori o dejanjih zoper čast in dobro ime, in 174. členu, ki prepoveduje sramotitev države Slovenije. Ovadbi po Cerarjevih navedbah temeljita tudi na treh študijah, ki so jih na temo pritiskov na medije naredile nekatere znanstvene in civilno-družbene ustanove. Prva ovadba se sicer nanaša na peticijo proti cenzuri in pritiskom na novinarje, ki sta jo septembra lani napisala novinar Večera Blaž Zgaga in novinar RTV Slovenija Matej Šurc, podpisalo pa jo je 571 podpisnikov. Druga ovadba se nanaša na odprto pismo z naslovom Odprto pismo ob začetku predsedovanja Slovenije EU, ki sta ga konec lanskega leta prav tako napisala Šurc in Zgaga. To pismo sta poslala na okoli 300 naslovov v tujini.
 
Zgaga: Za očitke imamo dokaze

Zgaga je zavrnil trditve, da bi s Šurcem storila kakršnokoli kaznivo dejanje. © BOBO

 
Na ovadbo se je že odzval Blaž Zgaga, ki je odločno zavrnil trditve, da bi s Šurcem in drugimi sopodpisniki peticije storili katerokoli očitano jim kaznivo dejanje, saj so, kot je dejal, vse navedbe, ki so jih zapisali, resnične. "Zanje imamo mnogo dokazov in pričevanj, me pa preseneča, da poskušajo nekateri posamezniki v Sloveniji na tak način omejevati novinarsko svobodo," je dejal Zgaga.

Kazenski zakonik sicer za dejanja, ki jih avtorjema in podpisnikom obeh peticij očitajo vlagatelji, poleg denarnih kazni predvideva tudi zapor do dveh let. Z vložitvijo ovadb se je po Cerarjevih besedah naloga vlagateljev končala, zato je vse, kar se bo dogajalo v nadaljevanju, odvisno od državnega tožilstva. Ta lahko ovadbi zavrže ali pa postopek nadaljuje. Cerar, ki verjame v pravno državo, upa, da bo tožilec postopek nadaljeval. Ovadbi so poleg Cerarja vložili še Beno Pehani, Janko Koštomaj, Martina Bukovec, Simona Luckmann in Ive Stanič. Cerar je sicer nekdanji direktor Belinke in kandidat za predsednika države na predsedniških volitvah leta 1997.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.