Slovenija
256 ogledov

Ovadeni socialni delavci

Peter Stefanoski večjih nepravilnosti v delu CSD ni ugotovil, primer Markač pa z Žurnal24 main
Preiskava. Zaradi primera Markač ovadbe koroških socialnih delavk. Inšpektor. Peter Stefanoski zaradi zlorabe položaja pod lupo ljubljanskih tožilcev.

Kazensko. Zaradi primera Markač so padle prve ovadbe proti socialnim delavkam Centra za socialno delo (CSD) Ravne na Koroškem. Da jih obravnava slovenjgraško tožilstvo, je potrdila vodja tožilstva Jelka Štumberger Mlakar. Socialne delavke so osumljene ponarejanja uradnih listin. Neuradno smo izvedeli, da so preiskovane direktorica Sonja Tiršek, Irena Pudgar in Borislava Repotočnik, po naših podatkih pa naj bi bila v predkazenskem postopku tudi nekdanja direktorica Zmaga Prošt.

Sedemletni odvzem otrok

Ovadbe so posledica vztrajanja Natalije Markač, ki že tri leta dokazuje, da naj bi ji CSD Ravne na Koroškem leta 1999 protipravno v enem dnevu na podlagi nepreverjene izjave njenega takratnega moža odvzel hčeri in ju dal v rejništvo za sedem let. Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je sledil prijavam Markačeve in nad delom CSD zahteval izredni inšpekcijski nadzor, nato pa primer predal policistom. “Primer je prevzela generalna policijska uprava (GPU),” je potrdil Drago Menegalija z GPU.

Drago Kos | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
1155 ljudi, od teh je okoli 900 otrok, živi pri rejnikih.

Tirškova je povedala, da ni seznanjena z ovadbo, nekdanji mož Markačeve pa na naša vprašanja ni 
odgovarjal.

Tožilci nad Stefanoskega
“Preiskave ne morem komentirati, saj o tem ničesar ne vem,” je dejal direktor socialne inšpekcije Peter Stefanoski, ki je nad delom CSD Ravne opravil dva nadzora in večjih nepravilnosti ni ugotovil. Stefanoskega zaradi suma zlorabe položaja obravnava ljubljansko tožilstvo, je potrdila tamkajšnja vodja Tamara Gregorčič.

Na ministrstvu za delo primera Markač niso želeli komentirati, zapisali so le, da pritožb glede rejništva v Sloveniji ni veliko in da pripravljajo spremembe zakona o izvajanju rejniške dejavnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.