Slovenija
34 ogledov

Ovadeni štirje direktorji

null Žurnal24 main
Direktor družbe z Obale pod ceno prodal zemljišči in družbo odškodoval za več kot osem milijonov evrov.

 

MM Investicije je bila ustanovljena leta 2005, kažejo podatki iz javno dostopnih registrov. Čeprav v tem letu še niso imeli nobenih sredstev, je družba že v letu 2006 imela že za več kot 6,5 milijona evrov sredstev in za 6,4 milijona evrov dolgoročnih finančnih obveznosti oziroma posojil.

Do leta 2008 je družba imela že za 9,5 milijona evrov sredstev (od tega 8,5 milijona kratkoročnih), čisti prihodki pa so s 1.600 evrov v letu 2006, zrasli že na 7,8 milijona evrov. V istem letu so imeli tudi za 7,7 milijona evrov izdatkov, ki so jih sodeč po bazi Gvin, namenili za material.

Pri tem je vrednost njihovih posojil še vedno znašala 5,1 milijona evrov. V minulem letu so vrednost sredstev povečali že na 9,7 milijona evrov, prihodki iz prodaje pa so znašali nič evrov. Ves čas je družba obratovala brez zaposlenih.

 

Kriminalisti s PU Koper so zaključili obsežno preiskavo. Rezultat: štirje direktorji družb in tri družbe so kazensko ovadeni zaradi zlorabe položaja, nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril ter pranja denarja.

 

Ovaden naj bi bil nekdanji direktor Toncity Pacifik Investicije Andrej Grohar, drugi pa naj bi bil direktor družbe MM Investicije Milan Mandarić. Vpleten pa naj bi bil tudi nekdanji nogometaš Mladen Rudonja.

Mandarić je po rodu Srb, ki živi v ZDA. Poslovni tajkun je med drugim lastnik dveh nogometnih klubov Portsmouth in Laicester City. Mandarić je bil sicer v Veliki Britaniji obtožen davčne utaje.

Brez vednosti prodal zemljišči
Nekdanji direktor z Obale je tako konec leta 2007 prestopil meje svojih pravic in v nasprotju z družbeno pogodbo, brez posebnega sklepa skupščine družbe in brez vednosti lastnikov družbe, prodal osnovno sredstvo družbe – dve parceli na Obali.

S tem je družbi povzročil za nekaj več kot osem milijonov evrov premoženjske škode, kolikor  znaša razlika med ocenjeno vrednostjo nepremičnin skupaj z gradbiščem in plačano kupnino s strani družbe, ki je te parcele kupila.

Ovadba že leta 2008
Za ta del so koprski kriminalisti podali kazensko ovadbo že leta 2008, vendar so kriminalisti z zbiranjem obvestil in dokazov nadaljevali in leta 2010 opravili več  hišnih preiskav v družbah, povezanih s opisanim poslom.

Na podlagi novih dokazov je bilo ugotovljeno, da je omenjeni direktor po prejemu kupnine še naprej zlorabljal svoj položaj in večji del prejete
kupnine porabil za poplačilo svojih terjatev in terjatev družb
direktorja z Obale, ki ga je napeljal na to nezakonito prodajo.

Dober milijonček za nagrado
Zato so ovadili tudi tega drugega direktorja družbe, ki je prav tako z Obale. Ovaden je zaradi napeljevanja in pomoči pri prodaji omenjenih nepremičnin, s čimer je nezakonito pridobil družbi 1.200.000 evrov. 

Toliko je namreč zahteval za nagrado od direktorja družbe, ki je močno pod ceno kupila omenjeni zemljišči. Osumljen je napeljevanja h kaznivemu
dejanju zlorabe položaja in tudi nedovoljenega sprejemanja
daril.

Direktor tretje družbe, ki je pod ceno nakupil parceli in s tem svoji družbi
pridobil več kot osem milijonov protipravne premoženjske koristi, je osumljen nedovoljenega dajanja daril, saj je plačal 1.200.000 evrov, da je omogočil nakup.

Poskušali prikriti izvor denarja
Kazenska ovadba je podana tudi zaradi kaznivega dejanja pranja denarja,
saj so odgovorni v družbi, ki je prejela znesek 1.200.000 evrov, za katerega
so vedeli, da je pridobljen s storitvijo kaznivega dejanja, ta denar
uporabili pri gospodarski dejavnosti  in tako poskušali prikriti njegov
izvor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.