Slovenija
41 ogledov

Ovadil inšpektorici

Snežič mediaspeed
Povod: Dodatnih 350 tisočakov dohodnine, domnevno neupravičenih.

Koper. “Proti dvema inšpektoricama koprske davčne uprave sem na pristojno policijsko upravo vložil kazenski ovadbi, in sicer zaradi zlorabe položaja in nevestnega dela v službi,” razkriva Rok Snežič, strokovnjak s področja davčnega prava.

Gre za Štajerca s stalnim prebivališčem v Portorožu, iz znane premožne družine, ki zaseda 42. mesto na lestvici najbogatejših v Sloveniji.

Leta 2008 ga je doletel osebni davčni pregled, po katerem so mu dacarji odmerili dodatno doplačilo dohodnine v višini 350 tisoč evrov za prejšnja tri leta.

“Davčni urad mi je pregledal promet na transakcijskem računu, ki je v treh letih znašal 800 tisoč evrov; v svoj seštevek so upoštevali izključno dvige denarja, pologov na račun pa ne. Dejansko sem operiral le z 200 tisočaki, ki sem jih dvigoval in polagal glede na moje osebne potrebe. Denar pa sem dobil od svojega očeta,” razlaga Snežič.

V zakonu tega ni

Davčni inšpektorici sta v pojasnilu odločbe med drugim zapisali, da pretok denarja med očetom in sinom ni viden “tretji osebi”. Očetovih denarnih daril pri odmeri dodatnega davka nista upoštevali, ker bi morala med njima obstajati pisna pogodba o darovanju večjih zneskov, in sicer v obliki notarskega zapisa, ali pa bi moral biti denar položen na transakcijski račun.

“Tega pa ne določa noben zakon,” poudarja Snežič, ki se sicer ukvarja z davčnim svetovanjem, konec prejšnjega leta pa je na Evropski pravni fakulteti doktoriral prav s področja davčnih utaj. Na davčni upravi njegove ovadbe niso komentirali, saj z njo še niso seznanjeni.

Komentarjev 3