Slovenija
13 ogledov

Ovadili J. Jankovića

Komisija Jureta Jankovića sumi storitve krive izpovedbe pred sodiščem in uporabe Žurnal24 main
Odločitev manjšine. Preiskovalna komisija je vložila kazenske ovadbe zoper Jureta Jankovića, Aleša Seliškarja in neznanega Srba.

Trije člani državnozborske preiskovalne komisije, ki se ukvarja z gradbenimi posli – predsednica Alenka Jeraj, Zmago Jelinčič Plemeniti in Franc Pukšič –, so kazensko ovadili Jureta Jankovića zaradi suma krivega pričanja in uporabe krive listine, neznanega Srba zaradi izdelave krive listine in Aleša Seliškarja zaradi krivega pričanja. Po besedah Jerajeve pa ne pripravljajo ovadbe zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića, Juretovega očeta.

Šest ugotovitev komisije
Ugotovitve komisije v vmesnem poročilu so: župan je z zahtevami po donacijah ustvarjal nevarno prakso koruptivnih dejanj; Mestna občina Ljubljana je izkoristila pomanjkljiv nadzor okoljskega ministrstva pri pripravi prostorskega načrta; županovi ožji družinski člani so bili vpleteni v prekupčevanje z zemljišči; njihova podjetja so na račun prostorskega načrta pridobila 6,46 milijona evrov premoženjske koristi (merila pa so na 20,2 milijona evrov); podlaga za postopke sprejema prostorskega načrta je bila nezakonita uporaba Vizije razvoja Ljubljane do leta 2025; obstajajo utemeljeni sumi, da so Jankovićeve transakcije z zemljišči nameravali prikriti prek podjetij s sedežem na Cipru.

Poročila niso sprejeli
Komisija vmesnega poročila včeraj ni sprejela, saj preostali trije navzoči, Anton Anderlič, Anton Colarič in Franci Kek, niso glasovali – predlagali so, da bi o ovadbah odločali na seji prihodnji teden, medtem pa stvari še preverili. Sejo so zapustili. Jerajeva, Jelinčič in Pukšič pa so izkoristili možnost v pravilniku, da kot manjšina komisije sprejmejo sklep o vložitvi ovadb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.