Slovenija
46 ogledov

Ovadili kranjskega župana

Mohor Bogataj, župan Kranja Nik Rovan
Kranj. Sum zlorabe položaja in uradnih pravic ter pomoči pri kaznivem dejanju v mestni upravi.

"Nisem seznanjen, zato ne morem komentirati. Očitno kriminalisti o tem osumljenca obveščajo zadnjega," se je na današnjo ovadbo kranjskih kriminalistov zoper odgovorno osebo na Mestni občini Kranj (MOK) ter kranjskega odvetnika odzval župan Mohor Bogataj.

Gorenjski kriminalisti imen ovadenih sicer niso želeli razkriti, so pa kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo podali v zvezi z razvpito poravnavo Stanovanjske zadruge Gorenjske (SZG). Po njihovem mnenju obstaja sum zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ter nudenja pomoči pri storitvi kaznivega dejanja.

Takoj po imenovanju

Bogataj je razvpito poravnavo sklenil v petih dneh po svojem imenovanju, še preden so bili formirani občinski organi in kljub nasprotnemu stališču svojega predhodnika Damijana Perneta in občinske pravne službe, ki sta tožbeni zahtevek SZG zavračala kot neutemeljen. MOK je znesek poravnave nakazala na fiduciran račun županovega svetovalca, odvetnika Kristijana Gnilška.

"Kriminalisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je bila poravnava sklenjena kot zaključek več let trajajočega pravdnega spora med MOK in gospodarsko družbo iz Kranja zaradi prodaje komunalno opremljenega zazidljivega zemljišča. Prav tako je bilo ugotovljeno, da odgovorna oseba v MOK, ki je sklenila poravnavo, ni imela pooblastila sveta MOK za sklenitev poravnave in tudi ne za prevzem 620 tisoč evrov nenačrtovane oziroma nepredvidene obveznosti za občinski proračun," so zapisali na Policijski upravi Kranj.

Še ni seznanjen

Bogataj je spomnil, da je ovadbo podal Aleš Sladojevič ter da se o zadevi piše že leto dni. "Stalno se ponavlja. Mestni svet je dvakrat obravnaval zadevo, prav tako statutarno pravna komisija in nadzorni odbor. Ugotovili so, da je bilo vse v korist MOK. Župani občin kar tekmujemo v tem, kdo ima več ovadb," je pripomnil.

"V sporu s SZG nisem zastopal MOK. Niti nisem nič svetoval županu. Imeli so drugega odvetnika. Ne vem, ali je župan potreboval odločitev sveta. V to se nisem poglabljal, nihče mi ni naročil," pa se je na ovadbo odzval Gnilšek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.