Slovenija
2085 ogledov

Ovira na poti do združitve Baby Centra in Pikapolonice

slovenija 01.12.2009, igrace, kupovanje igrac, Baby Center, Ljubljana, foto: Bos Boštjan Tacol
Združitev dveh največjih trgovcev z izdelki za nosečnice in otroke je pod drobnogledom agencije za varstvo konkurence.

Februarja letos je bila objavljena novica, da je sklad Alfi PE podpisal pismo o nameri za prevzem večinskega deleža v družbah Baby Center, Pikapoka in Apollo. Z združitvijo omenjenih želijo postati vodilni ponudnik izdelkov za otroke in nosečnice v Sloveniji, na Hrvaškem in v drugih državah jugovzhodne Evrope. Predvideno je bilo, da bo posel zaključen v drugi polovici letošnjega leta. 

A ni šlo vse gladko. Portal necenzurirano.si poroča, da se je zapletlo pri pridobivanju potrebnih dovoljenj, saj je agencija za varstvo konkurence (AVK) ugotovila, da bi lahko združeni trgovec omejeval konkurenco. Z združitvijo se bo namreč oblikoval trgovec, ki bo imel pod svojim okriljem okoli 70 maloprodajnih enot po vsej državi, obenem pa bo obvladoval distribucijske tokove za nekatere najbolj uveljavljene blagovne znamke. 

Baby Center je imel lani konec leta 28 lastnih in sedem franšiznih poslovalnic in je ustvaril nekaj manj kot 30 milijonov evrov prihodkov in 1,35 milijona evrov dobička. Pikapolonica ima v Sloveniji 34 prodajaln in okoli 140 zaposlenih, lani so ustvarili 16 milijonov prihodkov in okoli 115 tisoč evrov dobička. Obe družbi poslujeta tudi na Hrvaškem. 

Varuh konkurence je po pisanju portala necenzurirano.si kot najbolj problematično izpostavil prodajo otroških avtosedežev, vozičkov, stolčkov za hranjenje ter ležalnikov in gugalnikov. Tako Baby Center kot Pikapolonica imata na tem področju največje tržne deleže. 

Izpostavljajo še en vidik, in sicer veleprodajno mrežo obeh podjetij. Baby Center naroča blago prek svoje odvisne družbe Ariel, Pikapolonica pa prek sestrske družbe Apollo. Tu bi lahko prišlo do zlorabe in izkoriščanja položaja na trgu, saj bi svojim tekmecem lahko izdelke prodajali po višjih veleprodajnih cenah, piše omenjeni portal. Vendar pa naj bi sklad Alfi sprejel določene ukrepe, ki naj bi to preprečili in tako zadostil pogojem AVK.

Tuš Slovenija Trgovine Tuš imajo novega lastnika

Sklad Alfi PE je bil ustanovljen leta 2019 v okviru Slovenskega naložbenega programa kapitalske rasti, ki je nastal na pobudo SID banke v sodelovanju z Evropskim investicijskim skladom. Letos je z nakupom zadnjega dela terjatev Abanke postal več kot 80-odstotni lastnik vseh finančnih terjatev do skupine Tuš. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.