Slovenija
28347 ogledov

V lokalu naročil mineralno vodo, pristal na urgenci

Lokal na prostem Profimedias
Vzorec, ki ga je bolnik prinesel s sabo pokazal, da je bila v steklenički bazična snov.

Na UKC Ljubljana so potrdili, da zdravijo pacienta, ki je potreboval zdravniško pomoč po zaužitju tekočine iz stekleničke radenske. Primer preiskuje policija.

Zaradi poškodb grla takoj k zdravniku

Policija je obvestilo o dogodku prejela od zdravstvene ustanove v petek dopoldne. "Po zdaj zbranih obvestilih je znano, da je oseba dan prej, to je 17. 5. 2018 zaužila pijačo v enem od gostinskih lokalov v Ljubljani, takoj po zaužitju pa je zaradi poškodb grla sama iskala zdravniško pomoč," so pojasnili na ljubljanski policijski upravi. Policisti vodijo preiskavo zaradi suma kaznivega dejanja iz 20. poglavja Kazenskega zakonika, in sicer kazniva dejanja zoper zdravje ljudi.

Pijačo zaužil v lokalu

"Do neljubega dogodka je prišlo v enem od ljubljanskih lokalov," so potrdili tudi na upravi za varno hrano (UVHVVR), kjer pa še ne vedo natančno, kaj je bilo v mineralni vodi. "Zaenkrat preiskave še potekajo, zato vam odgovora, kaj natančno je bilo v steklenički, ne moremo podati," sporočajo iz uprave za varno hrano, kjer so informacijo o zastrupitvi prejeli od policije. Naknadno pa so nam sporočili: "Preliminarne meritve, izvedene v laboratoriju Univerzitetnega kliničnega centra (UKC), so v prinešenem vzorcu pijače pokazale vrednost pH12 - pH označuje kislost ali bazičnost raztopin. V danem primeru pomeni, da je bila raztopina bazična." Za primerjavo: pitna voda ima pH vrednost med 6-7.

Preventivni odpoklic

Iz podjetja Radenska so v petek sporočili, da preventivno umikajo proizvod Radenska Classic Kraljevi vrelec v četrtlitrski steklenički, zaradi morebitne možnosti prisotnosti tuje snovi v embalaži. Serijska oznaka izdelka je 11L07309N, rok uporabe pa marec 2020. Radenska je kupce prosila, da izdelek vrnejo na prodajna mesta in ga zamenjajo. Številko šarže lahko potrošniki najdejo na drugi vrstici na zamašku, posebej pa naj bodo pozorni na številko 073, ki označuje datum polnitve.

V obtoku je bilo 65 136 steklenic. Izvajanje umika poteka od petka, 18. maja

Odpoklic na osnovi prijave

"Izdelke Radenska Classic Kraljevi vrelec v 0,25l stekleničkah iz šarže 3.2020 11L07309N, polnjene dne 14.3.2018, smo odpoklicali preventivno, po priporočilu inšpekcije, na osnovi prijave, ki so jo prejeli s trga," so nam sporočili z Radenske.

"O primeru, ko naj bi oseba poiskala zdravniško pomoč, domnevno po zaužitju pijače iz 0,25 stekleničke Radenske Classic, nas je skladno s protokolom obvestila inšpekcija. Vzroki za dogodek, ki jih obravnava Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, trenutno še niso pojasnjeni, smo se pa po obvestilu inšpekcije takoj odzvali z vsemi preventivnimi ukrepi. Kakovost in varnost sta nam izjemno pomembna, zato kakršenkoli primer morebitnega odstopanja od naših standardov obravnavamo z vso resnostjo," dodajajo pri Radenski. 

Uprava za varno hrano: Možnost prisotnosti čistila

O odpoklicu je obveščala tudi uprava za varno hrano (UVHVVR), ki pa je v svojem sporočilu zapisala, da je bila v izdelku ugotovljena možnost prisotnosti čistila, ki lahko ob zaužitju povzroči poškodbe.

Radenska: Analize ne kažejo, da bi pri polnitvi prišlo do odstopanj

"Poleg preventivnega odpoklica šarže izdelkov smo nemudoma pričeli s pregledom proizvodnih procesov, dokumentacije z analizami šarže, prav tako smo izvedli dodatne, lastne analize. Doslej razpoložljivi interni podatki ne kažejo, da bi pri polnjenju prišlo do odstopanj; dokler niso na voljo tudi uradne analize, nad katerimi bdi Urad na varno hrano, pa potrošnikom svetujemo, da izdelke označene s serijsko številko 11L07309N vrnejo ali brezplačno zamenjajo na prodajnih mestih," še sporočajo z Radenske. V skladu z zakonodajo je odpoklic dolžan izvesti odgovorni nosilec živilske dejavnosti, UVHVVR pa preverja korektno izvedbo odpoklica.

*Fotografija je simbolna

 

 

Komentarjev 3
  • Mali Miha 05:25 26.maj 2018.

    Praviloma so na stekleničkah nameščeni zamaški z obročki, ki se morajo odtrgat vpričo tebe. Edina ralaga je, da si je nekdo natočil čistilo za domov in ga pozabil. Nato pa je drug uslužbenec vtaknil zadevo med ostale stekleničke. Ker se ...prikaži več zdaj bojijo posledic in policijske preiskave pa so vsi modro tiho.

  • Avatar ecipeci
    ecipeci 05:42 24.maj 2018.

    Bi blo cist mozno ...

  • ode 11:02 23.maj 2018.

    Zanesljivo je v (posamezno?) steklenico nekdo namerno negaj dodal ali pa se je domnevni oškodovanec sam "zastrupil" v pričakovanju odškodnine od lastnikov polnilnice mineralne vode.