Slovenija
14 ogledov

Ozaveščenost nerazsvetljena

V podjetju Zeos večino sijalk zberejo pri podjetjih, veletrgovcih, elektroinštal Žurnal24 main
Odpadne sijalke. V zadnjih štirih letih več kot podvojili zbrano količino.
Nevarno živo srebro
Reciklaža. Zaradi živega srebra so odpadne sijalke nevaren odpadek, ki ga zbiramo ločeno. Več kot 95 odstotkov vseh materialov se uporabi za izdelavo novih sijalk. Podatki. V Sloveniji je bilo leta 2008 na trg danih 407 ton plinskih sijalk. V sklopu skupnih načrtov ravnanja z odpadno EE-opremo je bilo zbranih 80 ton odpadnih plinskih sijalk.

Sijalke. V podjetju Zeos so v štirih letih več kot podvojili količino zbranih odpadnih sijalk. Leta 2007 so jih zbrali skoraj 52 ton, lani pa več kot 110 ton, sporoča Borut Bernat iz Zeosa, v katerem prevzamejo več kot 80 odstotkov vseh ločeno zbranih odpadnih sijalk v Sloveniji.

"Ozaveščenost je kljub našim naporom še vedno majhna. Predvsem v gospodinjstvih odpadne sijalke še vedno odlagajo med mešane odpadke," opozarja Bernat. Boljša situacija je sicer po njegovih ocenah v podjetjih. "Za večjo ozaveščenost bi se morala bolj angažirati tudi država z nacionalnimi 
akcijami," dodaja.

110 ton odpadnih sijalk, ki jih je lani zbralo podjetje Zeos, predstavlja okoli 36 odstotkov vseh nastalih odpadnih 
sijalk v 
Sloveniji.

 

Sijajni elektroinštalaterji
Zeos z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije (OZS) obuja akcijo Sijajno, so nas opozorili včeraj. Z akcijo želijo motivirati elektroinštalaterje, da začnejo zbirati sijalke, ki jih zamenjajo na objektih. Za pravilno ravnanje z odpadnimi sijalkami bodo lahko elektroinštalaterji pridobili certifikat Sijajno, s katerim bodo izkazovali okoljsko ozaveščenost. V akcijo se je leta 2009 vključilo okoli 20 elektroinštalaterjev, kar je nekaj več kot odstotek vseh. Več informacij o akciji najdete na spletni strani Zeos.si.

Odpadno sijalko lahko ob nakupu nove sijalke brezplačno oddate trgovcu, pojasnjujejo na ministrstvu za okolje. Lahko jih oddate tudi v zbiralnicah proizvajalcev in pridobiteljev električne in elektronske (EE) opreme ter v zbirne centre izvajalcev ravnanja s komunalnimi 
odpadki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.