Slovenija
34 ogledov

Oživil bi nekdanji biser

(Foto: Iztok Golob) Žurnal24 main
Darjan Petrič. Kandidat SD za kranjskega župana.

V politiki nimate veliko izkušenj.
Drži. Si pa to glede na trenuten sloves politike pravzaprav štejem kot prednost.

Zakaj športnik zaplava v politiko?
Šport je zaznamoval del mojega življenja. Nikjer ne piše, da imaš v življenju pravico samo do ene karijere. Lahko bi imel mirno službe, ampak sem se pa naveličal samo opazovat, kako Kranj, nekdaj biser, nazaduje. Moram ga poskusit oživit.

Seveda bi. Nimam nobenih zadržkov. Ne do različnih spolnih usmerjenosti, ne do ver ali narodnosti. Uživam v svojem življenju, zakaj ne bi tudi drugi v svojem.
Darjan Petrič na vprašanje, ali bi poročal istospolne partnerje, če bo sprejet zakonik.

Kako ustaviti beg podjetnikov iz mesta?
Na Facebooku smo sprovocirali debato o tem in dobili dve dobri ideji. Sankcioniranje praznih lokalov v obliki davka, ki mi sicer ne diši, rajši imam spodbujanje, bi pa trgovske centre, ki so krivi za zaton mestnega jedra morali pozvat, naj del asortimana preselijo v mesto, ali pa v mestu ponujajo ceneje. Drug predlog so Outlet trgovine, tovarniške prodajalne priznanih proizvajalcev. Če smo po 500 letih izgubili status sejemskega mesta, bi na ta način spodbudili nakupovalno žilico. Spodbuda bi bila v tem, da bi za neko obdobje subvencionirali najemnino.

V Kranju ste odprli veliko pisarno, jo boste po volitvah zaprli?
Dve simboliki sta v njej. V starem delu mesta smo odprli nekaj, kar je bilo leto dni zaprto, drugo je pa simbolika transparentnosti. Pisarna je polna oken. Pred štirimi leti je bilo slišati pobudo o selitvi županove pisarne v Mestno hišo. Morda bi v tem duhu v tej moji pisarni tedensko sprejemal na razgovor Kranjčane. Je pa prostor najet. Ni v občinski lasti. Govorice, da plačujemo 22 tisoč evrov je pa nesmisel.

Sedemnajst let posvetil plavanju
Darjan Petrič
. Rojen leta 1964 v Kranju. S plavanjem se je ukvarjal 17 let. Bil je tretji na SP leta 1982 na 1500, istega leta prejel Bloudkovo nagrado. Najljubše tretje mesto na EP v Splitu leta 1981, ko je zmagal brat Borut. 13 let predsednik PK Triglav. Predsednik odbora za vrhunski šport in posledično podpredsednik OK do leta 2006. Zavod za zdravstveno zavarovanje in Nova ljubljanska banka. Poročen, oče dveh otrok.

Koliko boste zapravili za kampanjo?
Striktno se bomo držali zakonskega cenzusa, 40 centov na volivca s prejšnjih volitev, kar znese nekaj čez 14 tisoč evrov. Zahteval sem tudi, da podporniki ne smejo biti obstoječi ali potencialni poslovni partnerji Mestne občine Kranj. Rad bi na županski stol sedel brez kakršnihkoli bremen v obliki obljub, uslug.

Komu boste zaupali vodenje občinske uprave?
V tem trenutku imam dva kandidata, s katerima se dogovarjam, smo pa dogovorjeni, da jih ne izpostavljam. Glavni kriterij bodo vodstvene in voditeljske izkušnje. Odločitev bo povsem moja.

Za koga pričakujete, da bo vaš najhujši konkurent?
Na volitve gledam kot na tekmo. Kandidati so kot tekmeci. Ne velja nikogar podcenjevat.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.