Slovenija
21 ogledov

Ozon presegel opozorilno vrednost

(Foto: RTC Krvavec) Žurnal24 main
Danes popoldne je na Krvavcu koncentracija ozona presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter. Vrednosti so previsoke tudi ponekod drugod.

Na Krvavcu je koncentracija ozona ob 17. uri presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter, a ker podatek velja za širšo okolico, to pomeni, da so koncentracije ozona previsoke v višjih predelih zahodne in osrednje Slovenije.

Koristni nasveti:
– poleti prezračite domove v jutranjih urah, v času visokih koncentracij ne odpirajte oken in vrat,
– zunanje aktivnosti in dela opravljajte zjutraj, ko so koncentracije ozona nižje,
– koncentracije so najvišje med 12. in 16. uro, na Primorskem in na Obali med 12. do 18. uro. V notranjih prostorih so praviloma nižje kot zunaj.

Nasveti za lažji boj
Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Na Agenciji RS za okolje zato priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih.

Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se v času trajanja previsoke koncentracije izogibajo naporom.

Če je koncentracija ozona visoka (120–180 µg/m3), se pri občutljivih posameznikih, predvsem bolnikih s kroničnimi boleznimi dihal in krvožilnega sistema, lahko pojavljajo blagi učinki, navadno na respiratorni sistem.

Če pa je koncentracija zelo visoka (preko 180 µg/m3), se pri občutljivih posameznikih lahko pojavi oteženo dihanje, tesnoba v prsnem košu, kašljanje, pekoč občutek v očeh.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.