Slovenija
12043 ogledov

"Štempljanje" delavcev: nasprotovanja OZS

Novice: Diskriminacija, za starejše delavce denarja ni - ljubljana 08.12.08 - Trgovka, kruh, fot Saša Despot
V OZS menijo, da sprememba ne prinaša zagotovil za odpravo kršitev.

V Obrtniško-podjetniški zbornici (OZS) nasprotujejo predlogu zakona o evidencah na področju dela, ki je do konca meseca v javni obravnavi. Kot pravijo, zakon uvaja dodatno birokracijo, prinaša dodatne stroške delodajalcem, ne sledi novim oblikam dela in ne prinaša zagotovil, da se kršitve ne bodo dogajale. Delodajalec mora glede načina evidentiranja imeti možnost izbire, pravijo.

Ministrstvo za delo je dalo prejšnji teden v javno obravnavo zakonski predlog o evidencah na področju dela, zdaj veljavni zakon pa želi nadgraditi v smeri preprečitve zlorab predvsem na področju vodenja evidenc o izrabi delovnega časa. Cilji novele so jasnejša določitev razmerja, za katerega je treba voditi evidenco o izrabi delovnega časa, zagotovitev možnosti delavca, da se seznani s podatki iz evidence o izrabi delovnega časa, zagotovitev učinkovitejšega inšpekcijskega nadzora ter zagotovitev spoštovanja določb o delovnem času in zagotavljanju počitkov in odmorov, izhaja iz predloga.

Predlog zakona je požel precej razburjenja. Minister Luka Mesec je prejšnji teden tvitnil, da si predloga novele ni izmislila Levica, temveč je predlog v usklajevanju na Ekonomsko-socialnem svetu že od leta 2017 in da so se zaradi številnih kršitev na prvem sestanku sveta dogovorili, da imajo delodajalci še en mesec časa, da predlagajo popravke oz. izjeme. Po njegovih besedah ne gre za poseganje v svobodo dela ali v svobodno gospodarsko pobudo, pa tudi ne za to, da bi zdaj vsem, ne glede na to, kaj delajo in od kod, dali kartice in od njih zahtevali, da se hodijo "štempljat" v pisarne. Ureditev po njegovem ostaja taka, kot je, le da bo moralo biti popisovanje ur po novem digitalno.

OZS: Bistvo je v pravilnem vodenju evidenc

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), kot so danes zapisali v sporočilu za javnost, predlogu nasprotujejo. "Bistveno je, da se evidentiranje delovnega časa vodi pravilno, pa naj gre za elektronsko ali ročno evidentiranje. Odločitev o tem, na kakšen način se bo evidentiral delovni čas, pa mora biti v domeni delodajalca. Poleg tega za številne storitvene dejavnosti, kjer se delo opravlja na terenu, elektronsko evidentiranje predstavlja dodatne birokratske ovire in dodatne stroške za delodajalca," je zapisal predsednik zbornice Blaž Cvar.

V OZS poudarjajo, da obsojajo vsakršne kršitve pravic delavcev, a ocenjujejo, da tudi elektronsko evidentiranje delovnega časa kršitev ne bo preprečilo. 

delavec | Avtor: Profimedias Profimedias

Če ni nadzora in predvsem zaupanja med delodajalcem in delavcem, potem se lahko kršitve dogajajo tudi pri elektronskem načinu evidentiranju časa, navajajo. Predvsem pa je po njihovem treba vedeti, da večina delodajalcev vzorno skrbi za svoje zaposlene in pravilno vodi evidence delovnega časa.

Predlog po navedbah OZS prinaša tudi številne druge pomisleke, med drugim, kako bi se elektronsko evidentiranje izvajalo v praksi, na terenu. Na zbornici izpostavljajo primer delodajalca, ki ima denimo slikopleskarsko dejavnost in na isti dan tri naročnike na treh različnih lokacijah in na vsako od teh lokacij pošlje po enega delavca. "Kdo in na kakšen način bi v aplikacijo vpisoval čas prihoda in odhoda z dela, če se hkrati s predlogom sprememb zahteva, da se na kraju opravljanja dela hrani evidenca o izrabi delovnega časa in dokumentacija? Sklepamo, da bi moral delovni čas evidentirati delavec sam s pomočjo mobilne aplikacije," so ponazorili.

Predlagane rešitve, tako OZS, odpirajo številna vprašanja, tako z vidika točnosti vpisanih podatkov kot tudi s področja varovanja osebnih podatkov in financiranja tovrstnih rešitev. "Vztrajamo pri tem, da bi moral imeti delodajalec možnost izbire, torej bodisi elektronsko bodisi ročno evidentiranje delovnega časa. Možnost izbire imajo tudi v sosednjih državah, po katerih se radi zgledujemo - Avstrija, Nemčija, Italija," so še zapisali v sporočilu.


dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 61
 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 01:37 04.avgust 2022.

  Ne vem, če je prava ideja ampak nekje je pa treba začeti urejati tudi dotično področje, se vam ne zdi?

 • eminenca 17:32 03.avgust 2022.

  vsebina članka in komentar marsikoga kaže na to, da delo ni vrednota ... ta ura je pa enostaven sistem uravnilovke, s katero se šefi izognejo odgovornosti do delvcev in do procesov dela ... glavno, da si tukaj, sedi tam, al ...prikaži več pa nekaj delaj, ko te pokličemo, si na razpolago ... res ne gre vse v en koš metat ... kako naj se nek programer štemla ... a mislite, da bo on 8 ur nekaj tipkal, jutri pa naprej ... sej pravim dokaz glupih in nesposobnih šefov

 • Avatar karjola
  karjola 16:54 03.avgust 2022.

  bolano do konca. ne arbimo štemplanja. inšpektorji naj opravljajo svoje delo. V šparu smo se štempljali odhod in potem smo šli filat police ko smo bli uradno že doma. Kaj mislite kdo je tu profitiral? Delavci z nedokazanami nadurami?