Slovenija
4 ogledov

Pa kaj se dogaja z borzo

Žurnal24 main
Kdaj bodo šle delnice navzgor? Kako ravnati do takrat?

Borzni indeks SBI20 je letos izgubil že skoraj osem odstotkov vrednosti, v zadnjih 12 mesecih pa okoli 65. Kje so priložnosti, smo vprašali borznike. “V prvem in drugem četrtletju naj v portfelju vlagatelja prevladujejo podjetja iz manj cikličnih panog (telekomunikacije in farmacija) ter naložbe s fiksnim donosom,” svetuje Bine Pangršič iz Medvešek Pušnika. Dodaja, naj vlagatelji družbam iz izrazito cikličnih dejavnosti (denimo Gorenju) več pozornosti namenijo šele tik pred prvimi znaki okrevanja gospodarstva. Gregor Grmek iz Ilirike pa poudarja, da je bilo po krizi pred 80 leti mogoče v naslednjih desetih letih zaslužiti več z delnicami kot z varnejšimi državnimi obveznicami, ki so po donosu podobne bančnim vlogam.

Gregor Grmek, Ilirika DZU

 
Tečaji delnic v Sloveniji in po svetu so bili v zadnjem času pod močnim prodajnim pritiskom. Zaradi tehnične preprodanosti trga se povečuje verjetnost odboja. Je pa dejstvo, da so delnice (glede na desetletno povprečje dobička v primerjavi z delniškim indeksom S&P 500) zgodovinsko gledano podcenjene.




Bine Pangršič, Medvešek Pušnik

 
Povprečna vrednotenja slovenskih borznih podjetij so nekje na ravni primerljivih tujih družb. Ker pa se ne pričakuje, da bi katera od delnic plavala proti toku, je trenutno bolj kot izbira posameznega vrednostnega papirja pomemben trenutek vstopa. Investitorji naj zato razmišljajo o nekoliko širšem naložbenem portfelju.




Jure Vrhunec, Raiffeisen banka

 
Težko je govoriti o prihodnosti in kaj bo pomenila recesija, saj že vseskozi govorimo o njej in je sama bojazen že do zdaj močno oklestila tečaje tujih in domačih delnic. Pri nas se kratkoročno pričakuje pozitivna korekcija, sploh pa danes glede na to, da so vse evropske borze v torek trgovanje končale v zelenem.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.