Slovenija
42 ogledov

Pacient z nožem napadel zdravnico

Novi zakon naj bi začel veljati že 1. januarja 2011. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Zdravnico na psihiatrični kliniki z nožem napadel moški. Na zdravniški zbornici menijo, da bi bilo potrebno na tveganih območjih varnost poostriti.

Na tveganih področjih, kjer so psihiatrični bolniki bi bilo smiselno varnost okrepiti, po včerajšnjem napadu na zdravnico, menijo na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS)

Včeraj je  Ljubljani  55-letni moški na zdravniški posvet na psihiatrično kliniko prinesel nož in z njim napadel zdravnico. Ta se je poskušala ubraniti, moški pa jo je z nožem poškodoval po roki. Zdravnico sta rešila zdravstvena tehnika, ki sta moškega obvladala. Preiskava še poteka, napadalca pa so hospitalizirali.

"Napad je na nek način odraz zaostrenih družbenih razmer, tako na socialnem kot političnem področju in seveda vse večjih težav v slovenskem zdravstvu," pravi predsednik Zdravniške zbornice Andrej Možina.

V psihiatrični bolnici nasilje konstantno

Na zbornici so pred leti med zdravniki opravili anketo, ki je pokazala, da je 22 odstotkov zdravnikov v svojem življenju že doživelo fizične napade, je povedal Možina in dodal, da dve tretjini slovenskih zdravnikov ocenjujeta, da je napadov vseh vrst nasilja vse več. "Ker je to nekaj let stara anketa, je stanje zdaj lahko le še slabše," meni Možina, ki bi varnost na tveganih območjih poostriil s kamerami, detektorji kovin in varnostniki.

Premalo časa za bolnika sproži konflikt

Možina izpostavija tudi, da glede na splošno klimo rešitev niti ni v varnostnikih, ampak v preventivi. "To pomeni ustvarjanje nekega optimalnega delovnega okolja, kjer bodo imeli zdravniki dovolj časa na razpolago z bolnikom in bo dostopnost do zdravstvenih storitev večja." Prav kratek čas, ki je namenjen bolniku za razgovor z zdravnikom, je po mnenju Možine eden večjih problemov sprožitve konfliktov.

Vse to po mnenju zbornice kaže, da je treba organizacijo zdravstva čim preje spremeniti. "Ves čas opozarjamo, da je nekaj treba storiti na strateški ravni, sicer se bodo tovrstne zgodbe nasilja nad zdravstvenimi delavci nadaljevale," je še povedal Možina.

Komentarjev 1
  • mima-šiš 20:29 04.november 2014.

    Tele varnostnike je treba tudi plačat. In tle se bo končalo.