Slovenija
15 ogledov

Paciente po novem razvrščajo v skupine po ogroženosti

Žurnal24 main
Na ljubljanski urgenci uvedli nov sistem sprejemanja bolnikov. Čas čakanja: takoj do štirih ur.

Zaradi velikega števila nujnih primerov so na ljubljanski urgenci uvedli nov, tako imenovani manchestrski sistem triažiranja. Po novem paciente razvrščajo v skupine glede na ogroženost in nujnost primera.

Prednost bodo imeli ogroženi

Ob prihodu jih diplomirana medicinska sestra razdeli v eno od skupin, odvisno od tega, ali gre za nenujni, standardni, nujni, zelo nujni ali takojšen primer. Od skupine je odvisna tudi čakalna doba, ki se giblje od takojšnje obravnave do štirih ur.

Predstojnik kliničnega oddelka za travmatologijo na kirurški kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Matjaž Veselko ob tem zagotavlja, da bodo obravnali prav vse primere, da pa se občasno dogaja, da je pacientov več, kot so jih možni hkrati oskrbeti. "Takrat jih ne moremo obravnavati po načelu kdor prvi pride, bo prvi obravnavan, ampak po strokovnih načelih, se pravi glede na ogroženost in glede na nujnost," trdi Veselko.

Potek obravnave bodo pacienti lahko spremljali

Pacienti bodo lahko ves čas čakanja na zaslonih spremljali potek obravnave in čas čakanja. Med čakanjem pa jih bo nadzorovala sestra, ki bo lahko v primerih, ko se jim bo stanje poslabšalo, opravila retriažo. To je bilo sicer mogoče že zdaj, vendar pa ni bilo sistemsko urejeno.

Manchestrski sistem uporablja večina evropskih držav, nanj pa se je urgenca pripravljala več kot leti dni, saj so morali poskrbeti za usposabljanje in primeren prostor.

Komentarjev 1
  • Lavdan 14:49 07.junij 2012.

    Pri nas je v uporabi takozvani VIP sistem. Ta manchesterski sistem je edini logičen in sploh ne vem zakaj se imenuje machesterski.