Slovenija
18 ogledov

"Pacienti bodo polulani"

Medicinske sestre v Italiji zaslužijo dobrih 1.800 evrov, na Norveškem pa več ko Žurnal24 main
UKCL. Sestre napovedujejo, da bo zaradi potez vodstva nega bolnikov slabša.

“Z ukinjanjem nadur bo nega pacientov slabša. Polulani bodo, imeli bodo preležanine,” je po odločitvi sveta zavoda, da v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL) do konca leta ne bo več nadurnega dela, dejala ena od zaposlenih sester. S prstom kaže na vodstvo, ki ima po njenih besedah dovolj denarja za plačilo sester, le razporediti ga ne zna. Odgovorov UKCL na te obtožbe včeraj nismo dobili.

Poleg tega je izpostavila, da je načrt vodstva, da bodo sestre premeščali v različne oddelke po potrebi, nesmiseln. “Ne morejo premestiti sestre, ki dela na nevrološki kliniki, na kardiologijo, ko jih je tam premalo. Saj potrebujemo čas za uvajanje.” Kako so si to premeščanje zamislili, smo vprašali tudi vodstvo, a odgovorov nismo dobili.

Lahko bi zamenjali direktorja

Vodstvo največje slovenske bolnišnice je včeraj kritiziral tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, potem ko je generalni direktor Simon Vrhunec kot ključne vzroke za veliko izgubo v prvi polovici leta izpostavil preslabo financiranje glede na dejanske stroške, vse več bolnikov in vse več težjih, kroničnih bolnikov. Gantar je podfinanciranost UKCL označil za napačno prikazovanje podatkov in svetoval, naj prenehajo tarnati in zavajati, ampak naj se začnejo ukvarjati z obvladovanjem stroškov. Če svet zavoda in direktor tega ne bosta storila, nima nobenega zadržka niti za morebitno zamenjavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.