Slovenija
25 ogledov

Pacienti izginili iz čakalnih vrst

Dorijan Marušič Boštjan Tacol
1. januar 2012. S seznamov čakajočih je v dobrem letu "izginilo" 150 tisoč ljudi. Razlogi. Več reda pri vodenju čakalnih seznamov, strožji nadzor, "pomaga" tudi nova metodologija.

Trenutno na specialista ali operativni poseg v Sloveniji čaka 32.408 pacientov, kaže izračun na podlagi podatkov inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Še 6.694 pa jih je na čakalnih seznamih z oznako "hitro", kar pomeni, da morajo biti obravnavani najpozneje v treh mesecih.

V primerjavi z oktobrom 2010, ko je bilo na čakalnih seznamih, dostopnih prek IVZ, 190.145 ljudi, je na seznamih 150 tisoč ljudi manj. "To je rezultat sistemskega pristopa za ureditev dostopnosti do zdravstvenih storitev," upad števila čakajočih komentirajo na ministrstvu za zdravje (MZ). Priznavajo, da je v novejše podatke zajetih le 52 storitev, prej pa jih je bilo zajetih precej več.

A tudi med majem 2011 in začetkom leta 2012 (ti podatki pa so primerljivi) se je število čakajočih zmanjšalo za 13 tisoč.

"Organizirali smo se"

Sogovorniki z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in iz bolnišnic menijo, da so te zadnje številke čakajočih realnejše, kot so bile leta 2010, ko je MZ pod vodstvom Dorijana Marušiča začelo boj z neskončno dolgimi in marsikje na roko vodenimi čakalnimi seznami. "Mi imamo zdaj centralno naročanje pacientov in vodenje seznamov smo administrativno bolje uredili," opiše Marjeta Šibav, vodja centralne administracije v novogoriški bolnišnici.

Pacientov ne razvrščajo več na čakalne sezname, če jim ti ne dostavijo napotnice. Vse, ki bi čakali dlje kot šest mesecev, pa pokličejo in obvestijo, kje so čakalne dobe krajše. Šibavova dodaja, da so se vse bolnišnice pri čakalnih dobah, ker sta se ministrstvo in zdravstveni inšpektorat lotila strogega nadzora, "malo bolj potrudile".

V novomeški bolnišnici so se težav lotili tudi z drugačno organizacijo dela. "Torej se da ob istem številu zdravnikov pregledati več pacientov," meni in dodaja, da če bi imel minister Marušič tudi na drugih področjih tako učinkovit pristop in nadzor, bi večino stvari "lahko uredil brez velikih reform".

Na ZZZS priznavajo, da številka čakajočih vendarle ni povsem točna, saj nekateri izvajalci IVZ še vedno ne sporočajo podatkov. Tako za kar 27 čakalnih seznamov z oznako "hitro" in 14 z oznako "redno" od okoli 380 ni podatka, koliko pacientov je na njih. Na ZZZS pravijo, da bi vse lahko sankcionirali z "začasno ustavitvijo plačevanja akontacij". Z MZ pa dodajajo, da nad dopustno dobo čaka le še 2.544 pacientov (še januarja lani je bilo takih 14.443). A vsi naj bi se s čakanjem nad dopustno mejo strinjali, po poizvedovanjih pri izvajalcih še sporočajo z MZ.

Komentarjev 2
  • Damijan Kotnik 08:01 31.januar 2012.

    a je ta C... bil kdaj pr zdravniku aja vladne institucuje se itak zdravju na bledu in tam sigurno ni vrste Tolk da vete oni ne hodjo v zd ljubljana al bilo kerga druzga vrste pa vecje kot ce bi kavo zastonj delil

  • d 06:45 31.januar 2012.

    nobenih čaklnih vrst nebi bilo, če bi zdravniki začeli delat !