Slovenija
25 ogledov

Pacienti na Jesenice

Klopi v čakalnici pred rentgenom so že nekaj dni prazne. (Foto: Iztok Golob) Žurnal24 main
Kranj. Rentgen v ZD naj bi bil danes popravljen. Po 30 letih čas za zamenjavo.

Napaka na rentgenu naj bi bila predvidoma odpravljena danes, se na napovedi serviserja sklicuje Lili Gantar Žura, direktorica Zdravstvenega doma (ZD)Kranj. Popravilo ne bo poceni, v ZD pa načrtujejo zamenjavo.

Rentgen ne deluje deset dni. Paciente z napotnicami so te dni bodisi usmerjali na Jesenice bodisi prestavljali njihove termine pregleda. Govorice, da so okvare v zadnjem času pogoste, Gantar Žurova sicer zanika, vseeno pa meni, da je skrajni čas za zamenjavo naprave: "Rentgen je star 30 let; sicer je varen, vendar so popravila problematična in draga."

Te dni pripravlja razpisno dokumentacijo, ob nakupu pa si obeta tudi finančno pomoč občine. Nov rentgen naj bi stal 750 tisoč evrov, popravilo rentgenske cevi pri starem pa 35 tisoč evrov.

"To bo zelo velika investicija, velik strošek z večletno amortizacijo, kar pomeni, da nas bo zelo obremenila,” napoveduje Gantar Žurova. Podatka, koliko sredstev, če sploh, bo občina prispevala, še nima. Proračun za prihodnje leto namreč še ni sprejet in ga do izvedbe lokalnih volitev tudi ni pričakovati.

Občina seznanjena
Občinska uprava uradne prošnje za finančno pomoč še ni prejela, je pa s težavo prek neformalnih stikov seznanjena. "Strokovne službe si bodo pri nakupu nove naprave naslednje leto vsekakor prizadevale za občinsko participacijo," vseeno napoveduje vodja oddelka za družbene zadeve Uroš Korenčan.

Kaj o sofinanciranju nakupa rentgena pravijo županski kandidati?
Zdajšnji župan Damijan Perne se je kandidaturi odpovedal, zato bodo po volitvah na čelu občine zagotovo spremembe. Vsi kandidati za župana so se strinjali, da bi Kranju pomagali do novega rentgena.

Hermina Krt: "Če je nakup rentgena res najracionalnejša poteza, potem ni debate; občanom je treba zagotoviti primerno oskrbo."

Darjan Petrič: "V Kranju si ne moremo privoščiti iztrošenega rentgena. Če sredstev v proračunu ne bomo imeli, bom predlagal najem kredita."

Mohor Bogataj: "Težko karkoli obljubim, ker ne vem, kakšen je položaj v proračunu. Načeloma sem vedno za pomoč zdravstvu."

Bojan Homan: "Najprej bi preveril druge možnosti pridobitve sredstev. Denimo iz državnega proračuna, kjer bi lahko izkoristil zveze med poslanci."

Matevž Kleč: "Naredil bom vse, da se zagotovijo sredstva za rentgen."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.