Slovenija
1512 ogledov

Pacienti so nad robotko Frido navdušeni

robot Frida
1/5
Jure Banfi
S pomočjo robotke Fride želijo v UKC Maribor razbremeniti bolnišnično osebje.

V UKC Maribor, na oddelku za abdominalno in splošno kirurgijo ter na oddelku za torakalno kirurgijo, zdravstvenemu osebju že nekaj časa pomaga robotka Frida. S pomočjo humanoidnih robotov si v prihodnosti želijo razbremeniti bolnišnično osebje.

"Namen robotke Fride je preveriti, kako lahko tehnologija, predvsem umetna inteligenca in kot vidimo roboti, pomagajo pri ključnem problemu današnje družbe, to je staranje populacije, več bolezni, starejši kader in pa seveda digitalizacija," o namenu robotke Fride pove Izidor Mlakar, vodja projekta HosmartAI za FERI.

Cilj humanoidnih robotov je od bolnišničnega osebja prevzeti monotona, ponavljajoča se opravila, ki so nujno potrebna in s tem bolnišničnemu osebju omogočiti več časa za delo s pacienti. 

robot Frida | Avtor: Jure Banfi Jure Banfi

Pacienti dobro sprejeli novost

Trenutno je v teku predklinična študija, v katero je zajetih sto pacientov, ki so nad robotko navdušeni. "Pacienti zelo, zelo dobro sprejemajo robota, večinoma so ocene pozitivne, radi pa bi bistveno več," še doda Mlakar.

Robotka Frida je nastala v sklopu mednarodnega projekta HosmartAI. Razvijajo jo na Fakulteti za elektrotehniko, informatiko in računalništvo. Ob njej razvijajo še enega humanoidnega robota, ta je enak kot Frida, ime mu je Smiljan. 

Izboljšujejo stanje v bolnišnicah

"En velik projekt znotraj evropske skupnosti, ki se ukvarja z vprašanjem, kakšne bodo bolnišnice v bodočnosti," o projektu pove Vojko Flis, v. d. generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor in vodja projekta HosmartAI klinični center. 

robot Frida | Avtor: Jure Banfi Jure Banfi

Finančna sredstva, ki jih je za projekt HosmartAI namenila Evropska unija, tako na izjemen način pomagajo izboljševati stanje v bolnišnicah, tako med osebjem kot tudi bolniki. "Iz teh fondov, teh skladov lahko nabavimo tudi sodobne aparature in to je za nas zelo pomembno," še dodaja Flis.

Tako se lahko samo z veseljem čakamo, kako bodo bolnišnice videti po tem, ko se bo projekt HOSMARTAI – AI for the smart hospital of the future zaključil, dodaja. 

sofinancira EU | Avtor: EU EU

Sofinancira Evropska unija. Vendar so izražena stališča in mnenja zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Kmodri_ 12:09 10.januar 2024.

    Seveda, kaj pa jim drugega ne preostane ob bogovih z belem!

  • ico8 10:12 10.januar 2024.

    Povejte ceno letece plastike in koliko letnih plac bi bila ta suma za streznice*ke!