Slovenija
56 ogledov

“Pacienti 
so zadovoljni”

V že odprtem oddelku negovalne bolnišnice na Vrazovem trgu je 33 postelj, ko pa Žurnal24 main
Negovalna bolnišnica. Končana do konca leta 2012.

Staro pediatrično kliniko, v kateri so februarja že odprli dva trakta, naj bi obnovili do konca prihodnjega leta. “Predvideno je bilo, da se energetska sanacija konča konec leta 2012, v tem okviru pa tudi preostala dela,” pravijo na ministrstvu za zdravje in dodajajo, da je to seveda odvisno od razpoložljivosti sredstev ter tega, ali bodo vsi postopki javnega naročanja in izvedbe pogodb potekali skladno s terminskim načrtom.

Trenutno poteka javni razpis za izdelavo projektne dokumentacije za energetsko učinkovitost stavbe (ponudbe sprejemajo do 28. junija). Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKCL) je zaradi specifičnosti projekta ponudnikom organiziral dva obvezna ogleda objekta; koliko se jih je udeležilo, na UKCL ne želijo povedati.

Višina investicije
Že odprto. Ureditev prvih dveh traktov je stala 795.700 evrov.
Preostalo. Projekt energetske sanacije stavbe je pretežno financiran iz sredstev Evropske unije, za kar ima UKCL pogodbo v višini 2,6 milijona evrov. Koliko bo stala celotna obnova, bo znano po končanem projektiranju, pravijo na ministrstvu za zdravje.

Pozitivne izkušnje
Dozdajšnje izkušnje z že odprtim negovalnim oddelkom so zelo pozitivne, pravijo na UKCL. Sprejeli so že več kot 70 pacientov, njihova povprečna ležalna doba pa je bila nekaj manj kot 30 dni. “Pacienti odhajajo zadovoljni, večinoma bistveno bolj pripravljeni na nadaljnje življenje v primarni oskrbi. Uspeh je seveda odvisen tudi od njihovih predispozicij – starosti, mentalne sposobnosti, resnosti bolezni in podobnega,” pojasnjujejo in dodajajo, da so pacienti stari okoli 80 let.

“Potrebujemo še dva diplomirana zdravstvenika, enega fizioterapevta in delovnega terapevta. Pričakujemo, da se nam bodo v kratkem pridružili,” pravijo na UKCL. Ob odprtju so prejeli nekaj doniranih električnih postelj, ki ustrezajo standardom negovanja nepokretnih pacientov, potrebovali pa bi še vsaj osem primernih postelj za zdravstveno nego.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.