Slovenija
711 ogledov

Pacientom denar nazaj

Pacient, ki ga zobozdravnik pošlje na plačljivo slikanje zob, lahko zahteva dena Žurnal24 main
Zobozdravniki paciente pošiljajo na plačljivo slikanje zob, čeprav to krije tudi zavarovalnica.

Območna enota Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je posredovala pri zobozdravnikih – predvsem tistih s koncesijo –, ki so svoje paciente pošiljali na plačljivo slikanje zob k zasebniku v Izolo, pri tem pa jih niso obvestili, da jim v zdravstvenem domu v Kopru in Luciji to storitev krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Zobozdravniki so pacientom, ki so se na koprski ZZZS v zvezi s tem pritožili, povrnili neupravičeno zaračunan znesek.

Brezplačno v Kopru, Luciji
"V Kopru imamo nov aparat in menim, da ponujamo kakovostno storitev, pri čemer za zavarovance ni plačljiva. Res pa je, da fotografijo posnamejo le na CD in je ne natisnejo," pravi Metod Mezek, direktor koprskega zdravstvenega doma. Doda še, da le redki zobozdravniki koncesionarji pošiljajo svoje paciente k njim.

 

Pravice zavarovancev

Rentgensko slikanje zob je sestavni del programa zobne ambulante in je vključeno v ceno storitve, ki jo zobozdravnik obračuna v okviru storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Izvajalec rentgenskega zavarovanja torej posnetek zaračuna zobozdravniku, ta pa naprej ZZZS in zavarovalnicam, ki izvajajo dopolnilna zdravstvena zavarovanja.

Matjaž Krajnc iz zdravstvenega doma v Luciji pa priznava, da imajo star rentgenski aparat, ki ni digitalni, in nameravajo kupiti novega, takoj ko bodo sredstva za to.

Zobozdravnica hvali Izolo
"Pacient se sam odloči, kje si bo dal slikati zobe. Trdim pa, da so v Izoli slike veliko bolj kakovostne kot v Kopru," pravi koprska zobozdravnica Anuška Majer . "Smešno pa je, da bi imeli zobozdravniki od tega kakšne koristi," pripomni.

Zobozdravnica Sanda Marc se glede kakovosti enega ali drugega zavoda ni želela opredeliti. "Pacientu dam zeleno napotnico in ga nikamor ne usmerjam. Prav tako mu tudi ne svetujem, kakšno zobno pasto naj uporablja," pove.

X-Dent vložil prijavo
V izolskem zasebnem zavodu X-Dent, kamor precej istrskih zobozdravnikov pošilja svoje paciente na slikanje zob, menijo, da se v javnosti po nepotrebnem blati njihovo ime. "Anonimna elektronska pošta, ki kroži po slovenski Istri, namiguje, da naj bi naš zavod s podkupovanjem zobozdravnikov pridobival njihovo naklonjenost. Take trditve v celoti zanikamo," sporoča predstavnik X-Denta Tomaž Glažar.

Proti anonimnemu pošiljatelju elektronskega sporočila, ki je opozoril na domnevne nepravilnosti, so celo vložili kazensko prijavo. Glažar je prepričan, da večina zobozdravnikov pošilja svoje paciente k njim, ker so njihovi aparati vrhunski in celo najboljši v Sloveniji. Kot je še povedal v prispevku za Primorsko kroniko, njihova storitev z napotnico stane 20 evrov, brez nje pa 27 evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.