Slovenija
18 ogledov

Padajo kot za stavo

1/6
Žurnal24 main
Reševalci GRS Tolmin so morali v enem tednu kar desetkrat priskočiti na pomoč padalcem. Nekateri so jo odnesli brez poškodb, spet drugi hudo ranjeni. Z drevesa so rešili celo 69-letnico.

"Začelo se je že v petek, 4. junija, ko smo bili obveščeni o dveh padcih jadralnih padalcev na strmo pobočje Kobariškega Stola. Oba sta se k sreči končala brez poškodb," prične svojo pripoved gorski reševalec Miljko Lesjak.
 
Že naslednji dan, v soboto, so bili obveščeni o padcu jadralnega padalca na drevesa na območju pod planino Ohoje v grebenu Muzcev. Kmalu zatem, še med zbiranjem podatkov o kraju prve nesreče, je sledilo obvestilo o padcu novih dveh padalcev na istem območju.

V preteklem tednu je bilo vreme lepo, ravno pravšnje za ukvarjanje z adrenalinskimi športi. Še dobro, da je ta teden napovedano slabo vreme.


"S pomočjo koordinat, ki smo jih pridobili od padalcev v zraku, smo kraj nesreče na nadmorski višini 650 metrov in dva padalca kar hitro našli ter spravili z drevesa. Dlje je trajalo iskanje tretjega padalca, za katerega smo kasneje ugotovili, da se je po pristanku povzpel do travnika na pobočju in z njega ponovno vzletel,"
nam reševanje opiše Lesjak.
 

Padalka imela častitljivih 69 let

Še med reševanjem so bili obveščeni o pristanku jadralne padalke na drevesa pod Ladrskim vrhom. Reševalec jo je s prijatelji spustil z višine pet metrov na tla, nato pa z drevesa rešil še padalo. "Nič posebnega, bi kdo rekel, a padalka, angleška državljanka, je imela kar častitljivih 69 let," doda Lesjak.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Še med vračanjem s prve reševalne akcije pod Ohojami so reševalci prejeli obvestilo, da se je na tistem območju, le malo višje na pobočju, poškodoval madžarski padalec. Kasneje je povedal, da se je po pristanku na višini okoli 850 metrov povzpel po pobočju z namenom, da poskusi s padalom ponovno vzleteti. Vzlet mu ni uspel, nato pa si je pri sestopu poškodoval gleženj.

Poškodba hrbtenice
V ponedeljek popoldne je sunek vetra zaprl padalo angleškemu jadralnemu padalcu nad pobočjem Kobariškega Stola, v bližini bivaka Hlek. Z rezervnim padalom je pristal na travniku in si pri tem huje poškodoval hrbtenico. Mobiliziranega so s helikopterjem odpeljali na zdravljenje v jeseniško bolnišnico.

Le nekaj trenutkov zatem je pri Tolminu ob pristajanju padla jadralna padalka in si huje poškodovala hrbtenico.

Naslednja dva dneva sta minila mirno, a že v četrtek, 10. junija, so GRS Tolmin obvestili o padcu jadralne padalke na drevesa pod Krasjim vrhom. Nenadni sunek vetra je ruski državljanki med jadranjem tik nad pobočjem frontalno zaprl padalo. Trenutek zatem se je že znašla na drevesu v grapi na nadmorski višini 730 metrov. "Prvi podatki in koordinate o lokaciji nesreče so se razlikovali za več kot pet kilometrov. Kaj to pomeni  pri iskanju padalca v gozdu, si lahko samo predstavljate," zatrdi Lesjak. Padalko, ki si je poškodovala roko in ramo, so spustili z drevesa, nato pa z njega sneli še padalo.

"V preteklem tednu je bilo vreme lepo in sončno, ravno pravšnje za ukvarjanje z adrenalinskimi športi. Še dobro, da je ta teden napovedano slabo vreme,"
konča Lesjak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.