Slovenija
8688 ogledov

Padala kot oreh velika toča, podobno bo vreme popoldne

Toča
Kje bo največ možnosti za razvoj popoldanskih neviht?

Danes popoldne so predvsem v osrednji Sloveniji po napovedih vremenskega portala Neurje.si zelo verjetne močnejše nevihte z intenzivnimi nalivi, sunki vetra in točo. "Nevihte bodo, podobno kot včeraj, precej stacionarnega tipa, s počasnim premikanjem proti vuzgodu ali severovzhodu, zato lahko lokalno pride do večjih količin dežja in hudourniških poplav ali večje količine (debelejše) toče," napovedujejo pri Neurje.si. "Nekateri regionalni meteorološki modeli predvidevajo razvoj kakšne močnejše nevihte tudi na Dolenjskem, v Beli krajini, v Posavju in na Koroškem, zato je bilo območje možnosti nastanka močnejših neviht (oranžna barva) razširjeno še tja."

Najmanjša možnost za nastanek neviht bo na Primorskem, predvsem ob obali po napovedih Neurje.si neviht ni pričakovati.

Sneženje Adrenalinsko Slovenija Lovijo nevihte, opazujejo in napovedujejo vreme

Ponekod po Sloveniji je včeraj popoldne padala kot oreh debela toča. Nad osrednjo Slovenijo se je po poročanju Neurje.si razvil skupek vročinskih neviht, ki so bile precej stacionarnega tipa in so se počasi premikale proti severu. Podobno vremensko dogajanje je pričakovati danes popoldne.

Slika: 30-minutna akumulacija padavin INCA/SI glede na radarske in prizemne meritve padavin. Vir: ARSO

Agencija za okolje za danes napoveduje sprva precej sončno vreme, na zahodu pa bo spremenljivo oblačno. "Čez dan bo povsod več spremenljive oblačnosti, sredi dneva, popoldne in zvečer bodo v notranjosti Slovenije nastajale krajevne nevihte, nekatere bodo lahko tudi močnejše," pišejo pri Arsu. "Kakšna nevihta bo možna tudi ponoči. Pihal bo šibak jugovzhodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 32 stopinj Celzija."

Jutri bo pretežno jasno, popoldne v gorskem svetu ni izključena kakšna nevihta. "Pihal bo šibak južni do vzhodni veter," napovedujejo pri Arsu. "Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, na Goriškem in ob morju okoli 19, najvišje dnevne od 28 do 33 stopinj Celzija."

V četrtek in petek bo sončno in vroče. Nevihte bodo malo verjetne.

"Nad srednjo in zahodno Evropo ter nad severnim Sredozemljem je plitvo območje nizkega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "Nad zahodno in severno Evropo se zadržuje vremenska fronta. V spodnjih plasteh ozračja z jugovzhodnimi vetrovi k nam doteka zelo topel in nekoliko bolj vlažen zrak."

Vikend bo sončen in vroč

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Nad srednjo Evropo ter Sredozemljem bo v petek in soboto šibko območje visokega zračnega tlaka. "Do vključno sobote bo ozračje nad nami stabilno, od jugozahoda bo pritekal topel in suh zrak," napovedujejo pri Arsu. "Od nedelje naprej bo ozračje postalo nestabilno, od vzhoda bo pritekal hladnejši in bolj vlažen zrak."

V petek in soboto bo sončno in vroče. "V soboto zvečer lahko že nastane kakšna vročinska nevihta," še pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo po nižinah od 32 do 35 °C. Od nedelje do srede bo več spremenljive oblačnosti, predvsem popoldne se poveča verjetnost za plohe in nevihte. Temperature po nižinah bodo od 25 do 30 stopinj Celzija."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.