Slovenija
14 ogledov

Padalci padajo kot za stavo

Na območju Tolmina se je letos zgodilo že 25 padalskih nesreč. (Foto: GRS Tolmin Žurnal24 main
Na območju Tolmina se je letos zgodilo že 25 padalskih nesreč. Samo danes so člani GRS Tolmin reševali tri padalce. Na srečo so ob padcu utrpeli le lažje poškodbe.

"Prvi padalec, ki je padel na Vodilovem vrhu, je bila lažje poškodovan. Dobil je udarec v nogo. Drugi padalec, ki je strmoglavil pod Kozlovim vrhom nad Tolminom, je bil nepoškodovan. Tretja padalka pa si je v tolminskih koritih zlomila gleženj,“ nam je današnje prigode opisal Žarko Trušnovec, načelnik postaje GRS Tolmin. “V prvem in tretjem primeru je šlo za Slovenca, drugi pa je bil Nemec,“ še doda.

Gorski reševalec nam zaupa, da se je letos na območju Tolmina zgodilo že 25 tovrstnih nesreč. “Včeraj sta bili dve, pred dvema dnevoma ena, predvčerajšnjim pa kar pet. Takšni so naši velikonočni prazniki.“

V dveh urah tri nesreče
Kot smo že poročali, so se v četrtek na planini Kobala na Tolminskem v dobrih dveh urah zgodile kar tri nesreče jadralnih padalcev. Prva se je pripetila 50-letnemu Nemcu. Sunek vetra mu je takoj po vzletu zaprl padalo, zaradi česar je z višine petih metrov padel na tla in se lažje poškodoval. Slabo uro kasneje je 45-letni češki državljan zaradi istega vzroka padel z višine desetih metrov, malce kasneje pa je z enake višine padla še 23-letna Čehinja. Vsi trije so bili prepeljani v najbližjo bolnišnico.

Nevarne pomladanske razmere
Trušnovec poudarja, da so spomladanske razmere izredno zahtevne, poleg tega pa je po njegovem mnenju vse preveč padalcev neizkušenih. “Slovenec, ki se odpravi na vrh, v slabih vremenskih razmerah ne bo letel. Tujec, ki prevozi pol Evrope, pa pride v Tolmin in hoče leteti tudi če ni najboljše vreme,“ konča.

Umrl kljub dolgoletnim izkušnjam
Spomnimo, da se je pretekli čertek v Polani pri Jurkloštru smrtno ponesrečil jadralni padalec. Njegovo strmoglavljenje v bližini cerkvice sv. Jošta tik pod Lisco, od koder je tudi vzletel, naj bi opazil eden od tamkajšnjih kmetov, ki je takoj poklical reševalce, a mu niso mogli več pomagati.

Kot smo izvedeli, naj bi šlo za zelo izkušenega jadralnega padalca, doma s Šedma pri Senovem, tudi predsednika Društva za letenje z jadralnimi padali Kondor iz Radeč, ki je imel za seboj najmanj 233 letov. Neuradno naj bi se jadralec pred vzletom pozabil pripeti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.