Slovenija
19 ogledov

Padavine dražijo svinjino

Led, mraz Suzana Kos
Dolga zima. Njive so razmočene, stroški ogrevanja visoki, cvetoče drevje je presenetil led.

Zaradi dolge zime so se zamaknila vsa pomladanska opravila, opozarjajo na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije. Težave pri zelenjavi so predvsem pri zagonu nove proizvodnje: “Poznalo se bo predvsem pri višini in kakovosti pridelka nekaterih zelenjadnic, na primer jarega česna in čebule. Strošek energije za pridelavo v rastlinjakih je veliko višji, zakasnel pa bo tudi zgodnji pridelek solate, redkvice in zgodnjega krompirja.” Obenem so tla zelo razmočena, zato uporaba mehanizacije na takih površinah ni mogoča.

“Ožgalo bo grah”

Ker so letos padavine tako pogoste, so na nekaterih območjih njive že od 15. oktobra ves čas pod vodo in so rastline izginile. “Tako bo pridelek krmnih rastlin na teh območjih za potrebe reje prašičev manjši, kar bo povzročilo višje cene krme in dražjo prirejo slovenske svinjine iz lokalno pridelane krme,” pravijo in dodajajo, da zaradi lanske suše rejci nimajo zalog krme.

Burja in mraz sta na Primorskem dežne kaplje spremenila v led. Ker mandlji, nekatere vrste breskev in nekatero drugo sadno drevje že cvetijo, se kmetje bojijo za pridelek. “V našem ogrevanem rastlinjaku smo to noč porabili več energije kot ves mesec prej. Za druge pridelke, ki rastejo zunaj (poganjati je na primer začel že grah), pa mraz pomeni, da jih bo ožgalo,” ocenjuje Lidija Bužekijan, primorska kmetovalka.

“Letošnje škode se še ne da oceniti, ker je odvisna tudi od nadaljnjih vremenskih razmer,” pravijo na zbornici. Po njihovih besedah se bo vpliv dolge zime poznal pri nižjih pridelkih, izpadih prvih pridelkov pri vrtninah ter s tem pri izgubi prvega prihodka in višjih stroških energije.

Komentarjev 1
  • titty 07:29 26.marec 2013.

    Kaj te kleti ali lope na sliki so vse legalizirane ali so črna gradnja?? V čigavi lasti so?