Slovenija
21 ogledov

"Padca cen nepremičnin ne bo"

slovenija 18.05.10 Marko Kranjec, guverner banke slovenije, banka slovenije, lju Nik Rovan
Banke. Izgubo bodo imele tudi letos. Prvič so se znižali depoziti gospodinjstev.

"Ocenjujemo, da bi zniževanje cen nepremičnin za banke pomenilo dodatne stroške zaradi slabitev, zato večjih padcev cen ne pričakujemo," poudarja Tomaž Košak iz Banke Slovenije (BS) in dodaja, da gospodinjstva kljub neugodnim razmeram stanovanjska posojila odplačujejo razmeroma disciplinirano.

Manj jih varčuje na bankah

Obrestne mere v slovenskih bankah so za 2,2 odstotne točke višje kot v območju evra, a so se lani depoziti gospodinjstev kljub temu prvič znižali.

"Razlogov je več," pravi viceguvernerka Stanislava Zadravec Caprirolo, "od vse nižjih prihodkov gospodinjstev do spremenjene politike socialnih transferjev, ki pri ocenah premoženja ne zajema več le tekočih prihodkov, temveč tudi stanje depozitov." Zaradi nižje zaposlenosti in nižjih plač letos po njenih ocenah ni mogoče pričakovati rasti depozitov, kar bo vplivalo na delovanje bančnega sistema in možnosti kreditiranja.

Kranjec kritike zavrača

"Še nobena banka ni v takih težavah, da bi morali ukrepati z izredno upravo ali še kaj hujšega. Če je bilo v treh letih izgub za 1,4 milijarde evrov, je treba ta kapital nadomestiti. To ni težava BS, ampak uprav in nadzornih svetov," guverner Marko Kranjec odgovarja na vprašanje, ali se kot nadzornik bančnega sistema čuti odgovornega za težave bankirjev.

Komentarjev 5
  • spenjac 13:33 05.junij 2013.

    prevod: slabe terjatve se bodo prenesle na slabo banko, skupaj s terjatvami pa tudi zavarovanja. slaba banka pa stanovanj ne bo prodjala oz. jih bo prodajala zelo počasi, s čimer bo preprečila padec cen. Možno je celo, da jih bo ...prikaži več namenoma prodajala zelo počasi in s tem povzročila dvig cen. Cena stanovanj=vrednost zavarovanj, več je zavarovanja, bolje izgledajo bilance bank. Častimo pa davkoplačevalci, se razume.

  • franke 11:43 05.junij 2013.

    ŠE NISI SPOKAL S TEGA MESTA. NAJVEČJI KRIVEC ZA DOLGOVE.

  • sweetdogs 09:15 05.junij 2013.

    Zakaj bi banke prodajale nepremičnine, če jim bomo dali davkoplačevalci, ki plačujemo za drage nepremičnine, na stotine milijonov ali celo več milijard €?NAJPREJ NEPREMIČNINE PRODAT! Potem se lahko mogoče pogovarjamo o pomoči iz proračuna.Pa zamenjajte že ...prikaži več tega fosila, ki je del te tranzicijske mafije!