Slovenija
22 ogledov

Padel bo danes zvečer ali v soboto dopoldne

Satelit UARS. Reuters
Nasin satelit bo na Zemljo padel danes zvečer ali jutri dopoldne, je v zadnjem sporočilu zapisala ameriška vesoljska agencija. V Severni Italiji ljudi pozivajo, naj zvečer ne hodijo na prosto.

Italijanska civilna zaščita je danes opozorila prebivalce severne Italije, naj zaradi možnosti padca delov odsluženega ameriškega satelita nocoj in ponoči ostanejo doma. Po navedbah civilne zaščite namreč obstaja 1,5-odstotna možnost, da bodo ostanki satelita padli na območje severne Italije.

Prebivalci naj se tako ne bi zadrževali na prostem, tisti, ki živijo v večnadstropnih stavbah, pa naj, če je mogoče, izberejo nižja nadstropja, po možnosti ob nosilnih stenah, svetuje civilna zaščita. Posvarila je tudi, da kosov satelita verjetno ne bo moč videti pred padcem na Zemljo in da bi se lahko ob padcu sprostili nevarni plini. Ljudem zato svetujejo, naj se morebitnim kosom satelita približajo na največ 20 metrov, poroča STA.

V noči od petka na soboto bo na Zemljo padel odslužen 20 let star ameriški satelit za proučevanje zgornjih plasti atmosfere (UARS). Kam točno bo padel, strokovnjaki še ne vedo. Iz Nase so sporočili le, da se takrat "ne bo nahajal nad ZDA".

"Obstaja majhna verjetnost, da bo satelit padel na poseljena območja. Gre bolj za zanimivost," pa nam je povedal slovenski astronom Herman Mikuž. Točne koordinate padca bodo znane šele nekaj ur pred padcem. "Nekaj ur pred padcem bo jasno, kam bo satelit padel. Obstaja zelo majhna verjetnost, da bo kakšen del padel na kopno," dodaja.

Hrvaško javnost je pomiril astronom Ante Radonić, ki je za HRT povedal, da noben del satelita ne bo padel na njihovo ozemlje.

Ruski vesoljski strokovnjaki pa pričakujejo, da bodo ostanki nedelujočega ameriškega satelita danes padli v Indijski ocean, severno od nenaseljenega otočja Crozet, piše STA.

Poškodovali niso še nikogar

Ob vračanju satelita v velikosti avtobusa, katerega največji preostali kosi bi lahko tehtali do 150 kilogramov, Nasa opozarja, da se doslej še ni zgodilo, da bi ostanki ob vračanju kogarkoli poškodovali. Pri vesoljski agenciji so tudi izračunali, da je verjetnost, da kateri od ostankov prileti na človeka, 1 : 3.200.

Smeti na zemljo padajo ves čas

Poleg tega po besedah Marka Matneyja iz Nase smeti iz vesolja na Zemljo padajo ves čas, ampak tega nihče ne opazi. Objekti v velikosti satelita, ki se vrača jutri, pa se na Zemljo vrnejo enkrat na leto, še opozarja.

Tokratni satelit je posebne pozornosti deležen zato, ker gre za največji vesoljski objekt v 30 letih, ki se na Zemljo vrača nenadzorovano.

Komentarjev 7
  • recesija 01:01 24.september 2011.

    O ja, seveda. NASA je izračunala dolžino poti med Soncem in Zemljo, ne zna pa izračunati kdaj bo satelit padel na Zemljo. Menda je človek pristal na Luni samo 1X, ker baje ni več zanimanja, da bi še enkrat pristal. ...prikaži več :) Zgodbice za ovce!

  • sailor 20:39 23.september 2011.

    Pri vesoljski agenciji so tudi izračunali, da je verjetnost, da kateri od ostankov prileti na človeka, 1 : 3.200Če nas je Slovencev približno 2 miljona, to podelimo s 3.200 in takoj izvemo,koliko nas bo jutri zadetih?<br ...prikaži več />Zna kdo (razen novinarjev) to izračunati?

  • Anže Zadravec 18:03 23.september 2011.

    Čeprav imam avto kasko zavarovan, ne vem, če ta velja tudi za satelite. haha :D