Slovenija
38 ogledov

Padel tudi zakon o arhivih

Žurnal24 main
Zakon o arhivih na supereferendumski dan doživel enako usodo kot ostala dva zakona: padec.

Po delnih neuradnih podatkih je proti zakonu o arhivih glasovalo 71,01 %, za pa 28,99 % volivcev.

Zapiranje arhivov
Vprašanje na referendumu o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih se je glasilo:

Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih, ki ga je sprejel državni zbor na seji 4. februarja 2011?

Pobudo za referendum o zakonu o arhivih so podali poslanci SDS in SNS, poslanec Andrej Magajna in poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli.

Do zdaj je bilo dostopno vso gradivo
Državni zbor je s sprejetjem novele spremenil dostopnost do arhivskega gradiva varnostno-obveščevalnih služb. Dosedanji zakon je omogočal dostop do vsega gradiva, ki je nastalo pred letom 1990 in so ga državne institucije predale Arhivu Republike Slovenije- tudi do gradiva nekdanje Službe državne varnosti (SDV).

Nov zakon so pripravili na ministrstvu za kulturo. Tam pravijo, da bi bili arhivi nekdanje SDV še vedno dostopni javnosti. Enako pa ne velja nujno tudi za gradiva, ki se nanašajo na klasično obveščevalno in protiobveščevalno dejavnost SDV v tujini. Razkritje nekaterih podatkov bi lahko ogrozilo nacionalno varnost in varnost posameznikov, ki so v tujini delali za SDV.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.