Slovenija
652 ogledov

Vlada ima danes na mizi pomembno odločitev glede vinjet

Vinjeta vožnja avtocesta promet Andrej Leban
Vlada bo danes med drugim odločala o predlogu uredbe o cestninskih cestah in cestnini, ki predvideva zvišanje cene elektronskih vinjet za vozila.

Ministrstvo za infrastrukturo je letos podprlo predlog Darsa o 6,8-odstotni podražitvi. Letna vinjeta za avtomobile bi tako stala dobrih 117 evrov.

Kot so pred sejo pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje, bo zvišanje cen elektronskih vinjet "posledica indeksacije za referenčna obdobja od 2017 do 2022, ko je bil pogoj za izvedbo indeksacije izpolnjen, prodajne cene elektronskih vinjet pa se niso spreminjale".

Pravno podlago za ukrepanje po njihovih navedbah daje zakon o cestninjenju, ki določa uskladitev cen cestnin za uporabo cestninskih cest z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin. "Uskladitev se opravi, če rast cen življenjskih potrebščin v obdobju januar-december preteklega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto pred tem preseže indeks 100," so še pojasnili.

kontrola vinjet | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na infrastrukturnem ministrstvu pa so že so sredi meseca pojasnili, da so predlog podprli predvsem v smislu dolgoročne finančne vzdržnosti Darsa ter v interesu neoviranega financiranja in izvajanja velikih infrastrukturnih projektov.

Na Darsu si prizadevajo, da bi nove cene začele veljati še pred turistično sezono, 15. junija ali 1. julija.

Na dnevnem redu vlade sta tudi predloga sprememb uredb o določitvi nadomestila dobaviteljem električne energije in zemeljskega plina, s katerima se ukrep nadomestila dobaviteljem zaradi regulacije cen obeh energentov podaljšuje do konca leta, saj je bila do takrat podaljšana tudi sama regulacija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • bobubob 18:40 25.maj 2023.

    Ukrajina je očitno tudi največji proizvajalec vinjet. Če želimo biti odgovorni, bomo pač preživeli tudi brez teh nekaj rogljičkov, kot nam je nekoč zabrusil bivši predsedujoči svetu EU Janša. In zamenjal zdravje naroda za vrečo judeževih še sveže natisnjenih evrov, ...prikaži večv, ki jih je delil narodu z upanjem, da ga bodo ponovno volili. Plebs pa, kakršen je, je raje izbral svobodo. Žal pod imenom Svoboda. Z dežja pod kap. Tako je pač, če zamenjaš lastno zdravo pamet za pamet režimskih levodesnih trobil.

  • mirror 17:56 25.maj 2023.

    Primite se za denarnice, ker je Alenka spet na vladi.

  • Naklonsky 13:50 25.maj 2023.

    Gromozanski, največji strokovni doseg golobizma. Po številnih študijah, posvetovanjih, usklajevanjih in številnimi koordinacijami med številnimi deležniki bodo usklajevali višino dviga cene vinjete. Čestitke za uspešno in naporno delo!