Slovenija
34 ogledov

Padla bo razvalina, z njo pa tudi dom

kolizej, stavba, strabag
1/13
Žurnal24 main
Kolizej. Nekateri stanovalci so zaradi napovedi rušenja panični, drugi ravnodušni. Rušil ga bo Strabag. Kdaj, ni znano.

Obvestilo o začetku rušenja lahko v kratkem pričakujejo na vratih, naj bi stanovalcem Kolizeja pred dnevi povedal predstavnik lastnika – Kranjske investicijske družbe (Kid). Kdaj bo ta dobila zeleno luč, za zdaj ni znano.

Z ljubljanske upravne enote, ki je konec aprila izdala gradbeno dovoljenje za rušenje, so v torek sporočili, da so o vseh pritožbah zoper odločbo odločili, ali so vse zavrnili, pa včeraj do zaključka redakcije niso odgovorili. V Kidu so sicer napovedali, da bodo rušenje začeli takoj, ko bo odločba upravne enote pravnomočna.

Fotografije notranjosti Kolizeja si oglejte v GALERIJI.

“Napovedujejo že sto let”
V Kolizeju zdaj živi še okoli deset ljudi, pravijo naši sogovorniki. Nekateri so zaradi napovedi rušenja panični. “Kaj bom potem? Kaj naj grem?” se sprašuje eden. Drugi napovedi ne jemlje resno: “Saj ga napovedujejo že sto let, pa se ni še nič zgodilo.” Če bo do rušenja prišlo, si bodo začasno prebivališče našli v kateri drugi stavbi, ki propada, pravijo.

A naročilo za rušenje Kolizeja so že dobili v Strabagu. “To lahko potrdim. Za več informacij se obrnite na našo stranko Kid,” je povedala Diana Neumüller-Klein, ki je odgovorna za odnose z javnostmi v avstrijskem Strabagu. Ta je ob Kolizeju že postavil kontejner, v njem pa so tudi dokumenti o rušenju objekta.

Članov ne razkrijejo
S Kolizejem se ukvarja tudi mednarodna komisija, ki so jo imenovali na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) in ki mora odločiti, ali ima Kolizej vrednote spomenika državnega pomena.

“Imena članov bomo zaradi možnih pritiskov nanje sporočili naknadno. Komisija se je z gradivom sicer že seznanila, preveriti pa mora še stanje na terenu. Njeno mnenje bomo objavili v kratkem,” pravi Damijana Slabe z ZVKDS.

Na zavodu ob tem dodajajo, da tudi če bi Kolizej razglasili za spomenik državnega pomena, ostaja odločba o rušitvi veljavna. Zakaj bo potem komisija odločala o tem? “Zato, da bomo dobili neodvisno oceno vrednosti objekta ne glede na njegovo fizično stanje,” odgovarjajo na ZVKDS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.