Slovenija
56 ogledov

Padla je prva palma

palme, koper
1/3
Suzana Kos
Terapija neuspešna. 210 koprskih palm močno prizadela dolgotrajna burja.

Letošnja zima je močno prizadela večino neavtohtonih palm, ki si jih je po enem od potovanj v Miami v svojem mestu omislil župan Boris Popovič. Palme vrste washington, ki so jih v minulih letih posadili 210, so neavtohtone rastline, sicer načeloma odporne proti mrazu.

Poškodovana tudi rezerva

Minuli konec tedna se je zrušila prva palma, ki so jo s hitro intervencijo, da bi vzbujali čim manj pozornosti, odstranili. Nadomestili je niso, saj je mrazu podleglo tudi 20 primerkov, ki so jih imeli za rezervo.

Klavrno podobo kažejo tudi druge, številne se že nagibajo. Ali je varnost mimoidočih zagotovljena? “Vsa drevesa bomo preverili, in če bomo ugotovili, da je katero nevarno, ga bomo seveda odstranili,” poudarja Igor Hrvatin, direktor Komunale Koper, ki je odgovorna za oskrbo rastlin, nad katerimi izvajajo celo posebno terapijo. Dodatno jih zalivajo, tudi s pospeševalcem rasti.

Ena palma pet tisočakov?

Po nekaterih ocenah odmrtje preti 90 odstotkom občinskih palm. Palme (njihove nabavne vrednosti in stroškov vzdrževanja nam na občini kljub večkratnim poizvedovanjem niso razkrili) so kot občinsko premoženje zavarovane pri zavarovalnici, neuradno pa je slišati, da naj bi vsaka od njih stala kar pet tisoč evrov; skupno torej več kot milijon evrov.

Komentarjev 4
  • dd 11:19 18.april 2012.

    Občini Koper ponujem svojih deset palm. Vzgojenih v hudih časih na domačih tleh.

  • suzana.kos 09:51 18.april 2012.

    na občini pravijo, da ne morejo vplivati na vreme, ki je palme uničilo... hudo!! bi pa vsaj lahko vplivali na izbiro rastlin, ki so jih zasadili, kajne...Florida pač ni enako Koper...

  • tartufka2226 09:27 18.april 2012.

    no problem ,bo šel po nove in še k frizerju bo skočil