Slovenija
8 ogledov

Padli referendum je najmanjši greh

Borut Hočevar. Saša Despot
Ivan Svetlik: neodločen, ima težave pri komuniciranju, zamoči vse, kar je pomembno.

Minister za družino se ni potrudil, da bi naredil red v centrih za socialno delo. Nasprotno, mencal je in motovilil, medtem pa je družinsko nasilje ekspresno naraslo.

Eksponentno narašča tudi brezposelnost. Zagnan minister za delo bi eksplozijo števila brezposelnih poudarjal na vsaki seji vlade, v vsakem javnem nastopu in pri vsakem gospodarskem (ne)ukrepu iskal spodbude za nova delovna mesta. Apatični minister za delo pa rutinsko razdeli nekaj denarja in potem opazuje, kako je vsak dan vse več ljudi na cesti.

Ivan Svetlik pač ne slovi kot odločen mož. Ko se je izkazalo, da glavni inšpektor za delo Borut Brezovar med delovnim časom "fuša", Svetlik ni udaril po mizi. Minister za delo, družino in socialne zadeve poskuša namreč komunicirati kot diplomat.

Svetlik ima tudi sicer težave s komuniciranjem. Socialni dialog je slabši kot kadarkoli, čeprav ga nismo še nikoli potrebovali bolj.

Vse se mu sfiži. Če bi bilo socialno dogovarjanje kakovostnejše, vlada v nedeljo ne bi doživela takšnega referendumskega poloma. Svetlik je za katastrofalni rezultat odgovoren vsaj toliko kot Pahor. A se iz poraza ni naučil ničesar.

Svetliku so se sfižila vsa pomembna opravila. Posledice njegovih napak pa so bistveno hujše kot posledice napak drugih ministrov. Svetlik bi moral oditi iz vlade, a ne zaradi referendumskega poraza, temveč zaradi vrste drugih, mnogo težjih grehov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.