Slovenija
17 ogledov

´Padlo´ šele 20 zabojnikov

Na Humani kljub pretečenemu roku za odstranitev zabojnikov z javnih površin niso Žurnal24 main
˝Do danes smo odstranili dvajset zabojnikov. Mestna občina Ljubljana (MOL) ni odstranila nobenega,˝ je v četrtek povedala Saška Susman, vodja Humane v Sloveniji.

MOL je namreč naročila, da 44 zabojnikov za zbiranje oblačil umaknejo z javnih površin, saj so tam brez dovoljenja. ˝Odstranjevali jih bomo v skladu z zmožnostmi, vse do zadnjega na javnih tleh,˝ je dejala Susmanova. Da bi lahko imeli zbiralnike oblačil tudi na javnih površinah, so v Humani pripravljeni spremeniti status v nevladno humanitarno organizacijo.

 

Denar gre v Afriko

Lani. Lani je Humana od prodaje oblačil podarila tisoč evrov, saj so morali plačati dolg začetne investicije.

Letos. Ves dobiček od prodaje gre za dobrodelne projekte v Afriki. Letos so že donirali 8 tisoč evrov dvem sirotišnicam v Zambiji, letni načrt pa je 25 tisoč evrov oziroma ves ustvarjen dobiček.

Možen drug status
˝Za pričetek postopka se že pripravljamo in v kratkem bomo tudi vložili potrebno za pridobitev statusa humanitarnega društva,˝ je pojasnila Susmanova. V tem primeru bi postali enaki drugim humanitarnim organizacijam in bi delovali samostojno, je dodala. Poleg tega so pripravljeni spremeniti tudi izgled zabojnikov, s katerim na MOL niso zadovoljni. Župan Zoran Janković jim je, pravi Susmanova, ponudil možnost, da bi v Ljubljani oblačila zbirali kot podizvajalec Snage.

Kot podizvajalec Snage?

To pa bi bilo po njenih besedah možno le, če bi možnost zbiranja oblačil v zabojnikih, ki naj bi jih financirala MOL, zavrnila Rdeči križ in Karitas. ˝Vendar pogovori še niso stekli, saj čakamo na informacijo in povabilo k nadaljnjim pogovorom z MOL,˝ pravi Susmanova. Dodaja, da zdaj intenzivno iščejo zasebna zemljišča, kamor bi lahko postavili zabojnike. ˝Pred nami je teža naloga, vendar gremo optimistično naprej.˝
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.