Slovenija
20 ogledov

"Pahor bi se osmešil in ponižal"

null Žurnal24 main
Vlado Miheljak zatrjuje, da je stranka LDS postavljena pred dve odločitvi, nobena pa za stranko ni dobra. Makarovič dodaja, da bi se Pahor ob morebitnem sprejetju zahtev LDS osmešil in ponižal.

Po besedah kolumnista Vlada Miheljaka je bila odločitev LDS nekako pričakovana, saj si je stranka na neki način zagotovila manevrski prostor, da vendarle ostane v koaliciji. "LDS je pred dvema slabima alternativama: Slovo je za majhno stranko slabo dejanje, njihov obstanek pa tudi ne pomeni nič dobrega, saj si stranka sama jemlje kredibilnost," zatrjuje Miheljak.

Mislim, da bo moral Pahor narediti korak nazaj. Če LDS odide iz koalicije bo Zares ali postavljala zelo visoke zahteve ali pa tudi sama odšla iz koalicije.
Vlado Miheljak

Konkretna zahteva Kresalove, naj Pahor z magnetograma sestanka z Zalarjem, Brezigarjevo in Zobec Hrastarjevo umakne oznako zaupno, se zdi Miheljaku samoumevna, saj mora biti po njegovem mnenju vsebina predstavljena javnosti. "Preostale zahteve so bolj načelne narave. Če bo Pahor pristal na prvo zahtevo, bo brez večjih težav pristal tudi na druge. Javnost bo zdaj videla, kdo v svojih izjavah ni bil verodostojen – Pahor ali Zalar."


Miheljak poudarja, da je bila Pahorjeva zaušnica po seji vlade zelo kategorična. "Kot bi stranki LDS želel sporočiti, naj gredo iz koalicije. Zdaj se bo pokazalo, ali premier še ima interes, da LDS ohrani v koaliciji."

"Pahor bi se osmešil in ponižal"
"Zahteve LDS bi lahko premier sprejel samo, če bi se ob tem sam do skrajnosti ponižal in osmešil. Tega gotovo ne bo storil, pa tudi LDS bi težko preklicala že izrečeno. Zato se mi zdi odhod LDS iz koalicije kar realen," je zatrdil politični analitik Matej Makarovič in dodal, da bo sedanja koalicija zelo verjetno v kratkem ostala brez LDS, vendar pa se njena siceršnja strankarska sestava po njegovem mnenju do volitev ne bo spreminjala.

Kombinacija trojčka z LDS ali brez ter DeSUS, morda s kakšno vmesno reorganizacijo, se bo zelo verjetno ohranila do leta 2012.
Matej Makarovič

V primeru odhoda LDS bo po mnenju analitika Pahor najverjetneje skušal vlado voditi s tem, kar mu bo pač ostalo. "Čisto mogoče je sicer, da se Pahor sam ne bi branil velike koalicije z SDS, vendar mu njegova stranka tega verjetno ne bi dovolila, poleg tega pa je vprašljivo tudi, ali bi bil Janša v takšnih razmerah sploh pripravljen vstopiti v vlado. Zato za veliko koalicijo praktično ni možnosti," dodaja Makarovič.

Markeš: Janša lepi koalicijo

Janez Markeš je v včerajšnjih Odmevih zatrdil, da so vse afere manjše afere, kot je afera koalicija. "Ta trenutek ima največjo možnost na slovenskem političnem parketu stranka, ki bi ljudem vlila upanje. Slovenijo je zajela epidemija izgube vrednot. Obe največji stranki, ki tvorita koalicijo, sta socialdemokratskega porekla, vendar s socialdemokratstvom nimata nič več skupnega, saj sta populistični stranki."

Markeš nadaljuje, da je največji paradoks dejstvo, da je Janša najmanjši in najbolj čvrst skupni imenovalec te koalicije, češ da bi ta razpadla v hipu, ko bi ta zapustil slovensko politično sceno.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.