Slovenija
2016 ogledov

Pahor bi se vrnil v vrste SD

Borut Pahor Profimedia
Predsednik republike Borut Pahor bi se po prenehanju mandata ponovno pridružil Socialnim demokratom.

23. decembra bo predsedniku Borutu Pahorju potekel mandat. Doslej podrobnejših načrtov o svoji prihodnosti še ni izdal. Po zakonu ima pravico do pisarne, dveh sodelavcev in diplomatskega potnega lista ter varovanja še leto dni po prenehanju funkcije. Odhajajoči predsednik republike je sicer napovedal svojo vrnitev v vrste SD, kjer ima trenutno zamrznjeno članstvo, poroča Delo.

Nekateri člani SD so bi bili nad Pahorjevo napovedjo konec minulega tedna v intervjuju za portal Siol presenečeni. Pahor je namreč izdal, da se namerava pogovoriti z vodstvom stranke, a da ne načrtuje globljega političnega udejstvovanja. ''Rad bi se z vodilnimi ljudmi iz stranke posvetoval in ravnal tudi tako, da bo njim prav,'' je dejal predsednik republike.

Pahor, ki je SD vodil 15 let, se sooča s kritikami tudi znotraj stranke zaradi svojih pozivov k sodelovanju, neaktivnosti oziroma molka ob določenih dogodkih ter nekritičnega odnosa do prejšnjega premierja Janeza Janše. Nedavno se je na tovrstne kritike odzval po oddaji glasovnice na volitvah predsednika republike. ''Tudi kritiki vedo, da sem se oglašal, toda ne na način, ki bi zadovoljil njihova pričakovanja,'' je med drugim izpostavil Borut Pahor.

Nekateri vidni člani SD bi njegovo potezo podprli. Generalni tajnik SD Dejan Levanič ocenjuje, da bi bila Pahorjeva vrnitev za SD blagodejna. Podobna mnenja delita vodja poslanske skupine SD Jani Prednik in minister za gospodarstvo Matjaž Han, medtem ko se je predsednica stranke Tanja Fajon zavila v molk, a je izpostavila, da se z njim redno posvetuje o zunanjepolitičnih vprašanjih, o možnosti njegove vrnitve pa se še namerava pogovoriti, še poroča Delo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • Gandi123 19:11 04.november 2022.

    Barbika naj se raje priključi k 🐑🐑🐑!

  • QSprm 15:06 04.november 2022.

    Veleizdajalec je kot kaksna naravna katastrofa za drzavo. Ne se vracat kamorkoli, edina pot je naprej, v za take izrojence namenjene institucije.

  • bobubob 09:52 04.november 2022.

    Še en primerek neodvisnosti. Ni presenečenje pač pa stalnica v tem ponorelem svetu polnem brezsramno lažnivih politikantskih 'Belfortov'. Plebs pa vedno nasede. Ga je v neki svoji izjavi nekdanji večkratni, seveda prav tako zamrznjeni, predsednik Kučan kar pravilno ocenil...