Slovenija
16 ogledov

Pahor bo Kosorjevi ploskal iz srca

Na enem od srečanj. (Foto: Pixsell) Žurnal24 main
Kosorjeva upa na podporo Slovenije v zaključni fazi pridruževanja Evropski uniji.

Pahor je tudi med obiskom na Hrvaškem poudarjal, da Slovenija gospodarsko okreva, ima višjo gospodarsko rast, stopnja brezposelnosti pa se znižuje.

"Dragi Borut, dobrodošel na Hrvaškem," se je glasil topel pozdrav. 

Slovenski premier Borut Pahor in njegova hrvaška kolegica Jadranka Kosor sta se danes sestala v Gospiću. Položila sta temeljni kamen za nov proizvodni obrat kamniškega Calcita.

Pahor je v izjavi za medije dejal, da se v Sloveniji prvič po dveh letih in pol "povečuje klima gospodarskega optimizma", hrvaška premierka pa je ocenila, da so gospodarski odnosi med državama vse boljši.

Pahor je poudaril, da je Hrvaška Sloveniji peti najpomembnejši gospodarski partner, Slovenija pa Hrvaški tretji. "Kljub gospodarski krizi se je gospodarsko sodelovanje v prvem trimesečju povečalo za 20 odstotkov," je dejal.

Nestrpna Hrvaška
Srečanje je poleg pogovorov o krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama zaznamovalo tudi približevanje Hrvaške Evropski uniji.

Kot je včeraj dejal predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, lahko Hrvaška v petek pričakuje zelo dobre novice. Ta dobra novica naj bi bila ocena komisije, da Hrvaška lahko konča pogajanja in postane 28. članica Evropske unije 1. julija 2013.

Kosorjeva je danes izrazila upanje, da bo imela Hrvaška slovensko podporo tudi v zadnjih metrih pred vstopom v Evropsko unijo. Pahor je izrazil upanje, da bo Kosorjeva 24. junija na vrhu EU v Bruslju. Dejal je, da bo sam tisti, ki ji bo tam zaploskal najbolj iz srca, Slovenija pa bo med prvimi državami, ki bo v svojem parlamentu začela postopek ratifikacije za vstop Hrvaške v Unijo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.