Slovenija
9 ogledov

Pahor bo ukrepal

Žurnal24 main
"Nihče ni nenadomestljiv. So samo dobri in manj dobri ljudje na položajih,'' na vprašanje, ali je Križanič nadomestljiv, odgovarja premier Borut Pahor.

"Odločno zavračam mnenje komisije," sporoča minister za finance Franc Križanič glede mnenja protikorupcijske komisije, da je bil njegov klic na ekonomsko fakulteto korupcija, in omenja pravna sredstva.

 

Brez skrbi, jaz bom ukrepal, kakor bom menil, da bo potrebno, da bo ta vlada spet uspešna.
Borut Pahor, premier

 

Fokus mora biti pravi
"Ne sme se nam dogajati, da bi stvari, ki niso bistvene za premagovanje krize, kakorkoli kradle pozornost,'' o primeru Križaničevega klica pravi Pahor in pojasnjuje, da ''ni ravnodušen, če neki institut pravne države ugotovi, da je minister ali ministrica vlade, ki jo vodim, ravnal tako, da je mogoče v skladu z zakonom njegovo ravnanje oceniti kot koruptivno.''

 

Neresničen prikaz
"To mnenje namreč temelji na napačnem oziroma neresničnem prikazu mojega telefonskega pogovora z dekanom ekonomske fakultete,"
nam je sporočil Križanič.

Ponovil je, da dekana ekonomske fakultete Dušana Mramorja ni klical kot javni funkcionar, "marveč kot njegov stanovski kolega, habilitirani profesor na isti fakulteti. To sem ob začetku pogovora tudi izrecno poudaril in ob tem dodal, da ni moj namen vplivati na avtonomne odločitve pristojnih organov fakultete. Edini namen in vsebina tega pogovora sta bila izražanje mojega mnenja, da imenovanje dr. Damijana v komisijo za oceno doktorske naloge Katje Božič pomeni konflikt interesov, saj je bilo znano, da sta se omenjena konceptualno razhajala o osnovni doktorski tezi gospe Božič".

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kot pravi Križanič, je "čutil moralno dolžnost", da s tem seznani "kolega Mramorja".

Kosovi protikorupcijski komisiji pa sporoča: "Če ta trditev, na kateri temelji vse načelno mnenje komisije za preprečevanje korupcije, izhaja iz prijave, na katero se sklicuje komisija, je ta pač nasedla lažnivi prijavi, ki ne ustreza dejanskemu stanju, ne da bi jo sama preverila. Zato bom razmislil tudi o možnosti uporabe ustreznih pravnih sredstev za zaščito svojega dobrega imena."

Univerza kaže na Pahorja
Iz Univerze v Ljubljani sporočajo, da bodo najprej proučili mnenje komisije in "šele nato odločili, ali se ta problematika nanaša na univerzo. Rektor univerze v Ljubljani Stane Pejovnik meni, da je v morebitnem primeru korupcije to zadeva med ministrom Križaničem in njegovim zaposlovalcem". Slednji je seveda premier Borut Pahor, vendar na njegov odgovor še čakamo.

Za mnenje smo poklicali tudi Mramorja, ki pa meni, da za komentiranje mnenj protikorupcijske komisije ni pristojen. Pred časom pa je že dejal, da je Križaniču pojasnil, da je "komisija za znanstvenoraziskovalno delo in doktorski študij, ki le-te določa,  pri svojem delu popolnoma avtonomna. S tem je bila tema zaključena".

Minister posegel v avtonomijo univerze

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Protikorupcijska komisija Draga Kosa je na podlagi preučitve primera klica ministra za finance prišla do naslednje ugotovitve: "Ravnanje javnega funkcionarja, ki poseže v avtonomnost izobraževalne ustanove in izobraževalnega procesa ter svobodo znanstvenega delovanja in ustvarjanja zato, da vpliva ali poskuša vplivati na sestavo znanstveno-pedagoškega telesa, pristojnega za odločanje o pridobitvi oziroma podelitvi akademskega naziva in stopnje izobrazbe, je kršitev dolžnega ravnanja, s katero drugemu pridobi ali poskuša pridobiti neupravičeno korist, kar ustreza definiciji korupcije po 3. alineji 2. člena ZPKor (NM 193)."

Načelno mnenje protikorupcijske komisije sicer za ministra Križaniča glede na našo zakonodajo ne bo imelo nobenih pravnih ali materialnih posledic, je za zurnal24.si povedal predsednik komisije Drago Kos. "Mi ocenjujemo, da ne gre za sum kaznivega dejanja, je pa seveda stvar političnih sankcij, kar pa ni v naši pristojnosti," je še povedal Kos.

Varovalni mehanizmi avtonomije delovali
''Odločitev o morebitnem odstopu je osebna odločitev ministra Križaniča, ki je seveda odvisna tudi od stališča predsednika vlade,'' pa meni minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič.

Sicer pa meni, da je v tem  primeru ne vlada ne minister ne moreta biti varuha avtonomije univerze, ampak je ključno stališče univerze. ''Rektor univerze je, potem ko je preučil razsežnosti dogodka, klic ministra Križaniča označil za neustreznega. V konkretnem primeru so vsi 'zavarovalni' mehanizmi, ki jih ima univerza kot avtonomna ustanova, delovali brezhibno,'' še dodaja Golobič.  

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.