Slovenija
12 ogledov

Pahor: Borim se za reforme in ne oblast

Pahor pri usklajevanju tega dokumenta, ki ne predvideva povečanja bremen, ampak Žurnal24 main
Premier Borut Pahor od poslancev pričakuje, da bodo ob glasovanju za nove ministre glasovali po svoji vesti. Pahor: Če bi ocenil, da nisem kos težkim časom, ki so pred nami, ne bi predlagal kandidatov za ministre.

Pahor je po seji vlade, na kateri ministri še niso sprejeli novele zakona o javnih financah, s katero se bi zadolževanje države omejilo pri 45 odstotkih BDP, dejal, da se je po svoji vesti odločil za imenovanje kandidatov za ministre in da to pričakuje tudi od poslancev. Dejal je, da slednjih ne bo posebej prepričeval, da naj ministre podprejo.

"Ne borim se za oblast, borim se za reforme," je znova ponovil Pahor in dodal, da naj poslanci pred glasovanjem premislijo, ali je zaupnica v tem času "zaostrenih razmer" najboljša rešitev.

"Če bodo poslanci menili, da je to (izglasovanje nezaupnice, op. a.) manj velik strošek za državo, kot da zadrži to vlado s polnimi pooblastili, se bodo o tem odločili in prevzeli odgovornost," je dejal Pahor.

Gospodarstvo v prihodnje še na slabše

Po mnenju premierja lahko v prihodnjih mesecih pričakujemo znižanje gospodarske rasti in zato bi v tem času potrebovali "razumno vlado". "Če bi ocenil, da temu nisem kos, potem ne bi predlagal zaupnice vladi," je povedal Pahor in dodal, da smo zdaj priča institucionalni krizi, "ker nam institucionalni okvir onemogoča, da bi izvajali reforme", ki jih po mnenju Pahorja zelo lahko doleti veto ali referendum.

Vrnitev na tolar je vrnitev nazaj

Na novinarsko vprašanje, ali ne bi bilo morda bolje za Slovenijo, da se v luči gospodarske krize, ki je zajela Evropsko unijo, vrne nazaj na tolar, Pahor odgovarja: "Izhod Slovenije iz skupne valutne skupine bi za nas pomenil vrnitev nazaj, ne pa pot naprej. Smo majhno gospodarstvo, zato je pomembno, da smo preko valute vpreženi z državami, ki so motor."

Pri tem opozarja tudi na skupno fiskalno politiko. "S 17 fiskalnimi politikami ni mogoče voditi skupne evrske politike. Da bi prišli do nje, bo najverjetneje potrebna nova pogodba. Po mojem mnenju bi morala biti Slovenija zraven," je dejal Pahor.

Komentarjev 2
  • Stolp 18:00 14.september 2011.

    En čelni butelj ima celo Slovenijo za talca.

  • 1111 17:07 14.september 2011.

    "ne borim se za oblast, borim se za reforme" ...za kaj si se do sedaj boril, ko si spravil slo narod na kolena???