Slovenija
43 ogledov

Pahor častni meščan Maribora

Boris Pahor (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Mestni svet MOM je sprejel sklep, da častni občan Maribora postane tržaški pisatelj Boris Pahor.

Mestni svetniki Mestne občine Maribor so na današnji 39. redni seji brez glasu proti sprejeli sklep, da naziv častni občan Maribora dobi Boris Pahor. Ta bo priznanje dobil v znak zahvale za življenjsko delo, prispevek k slovenski kulturi in mednarodnemu ugledu ter za vse duhovne darove, ki jih je leta delil slovenskemu narodu. Priznanje mu bodo izročili na proslavi ob dnevu državnosti, 23. junija.

Ljubljano je zavrnil

Pahor je konec aprila zavrnil predlog, da postane častni meščan mesta Ljubljane. Glavno mesto Slovenije do Primorske in njenih vprašanj namreč v preteklosti ni nastopalo tako, kot bi pričakoval od slovenske prestolnice, je takrat povedal Pahor. Dejal je, da pri tem ne gre za odnos posamezne mestne oblasti, ampak politično vlogo Ljubljane do Primorske v zgodovini nasploh, vse od generala Maistra naprej.

Povedal je tudi, da ga nihče od predlagateljev ni vprašal, če se strinja s predlogom, da postane častni meščan. "Pravkar se se vrnil iz Nemčije in v časopisu prebral, da sem predlagan za častnega meščana," je aprila povedal Pahor. Pahorja je za častnega meščana Ljubljane predlagalo več civilnih združenj, vendar ga komisija za priznanja na Mestni občini Ljubljana ni predlagala v potrditev mestnim svetnikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.